Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb, participă, astăzi, la Roma, la Conferinţa de celebrare a intrării în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul Muncii este însoţit de doamna Ioana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi de deputatul PSD, Ana Birchall, parlamentar român de referință la campania Consiliului Europei pe problema combaterii violenţei asupra femeilor.

 

Convenţia Consiliului Europei a intrat în vigoare la 1 August a.c., la trei ani de la deschiderea spre semnare de la Istanbul şi reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător ce abordează prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

 

“România tratează cu maximă seriozitate problematica violenţei, sub toate formele sale. O dovadă în acest sens este iniţierea, în ultimii ani, de măsuri concrete care vizează atât modificarea cadrului legislativ, cât şi întărirea colaborării dintre sectorul public şi cel privat. De altfel, majoritatea principiilor promovate de Convenţia de la Istanbul se regăsesc deja în legislaţia naţională. Mai mult, Ministerul Muncii, prin Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, lucrează la introducerea ordinului de protecție în regim de urgentă pentru a oferi victimelor o protecție şi mai ridicată” – a declarat ministrul Rovana Plumb.

 

Domnia sa a amintit, totodată, şi adoptarea HG nr. 1156/2012 privind aprobarea strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie pentru perioada 2013 – 2017 şi a Planului operaţional pentru implementarea acesteia.

 

“Elaborarea Strategiei are ca obiectiv principal reducerea gradului de toleranţă faţă de fenomenul violenţei şi creşterea eficacităţii programelor de prevenire. Aceasta a avut la baza modele internationale de bună practică. Mai mult, s-a ţinut cont de faptul că şi copiii sunt afectaţi de violenţa în familie, chiar dacă acest fenomen nu este îndreptat direct împotriva lor.” – a adaugat ministrul Muncii.

 

La rândul său, doamna Ioana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a adăugat: „Strategia cuprinde măsuri de întărire a capacităţii instituţionale a autorităţilor publice centrale şi locale. Acest lucru permite o mai bună gestionare a fenomenului violenţei, dar şi dezvoltarea unui sistem unitar de servicii sociale specializate. Concret, documentul stabileşte modalităţile de monitorizare a cazurilor de violenţă în familie care sunt sesizate instituţiilor competente şi, pentru prima dată, responsabilităţile ce revin fiecăreia dintre ele. Insist pe ideea că este nevoie de o abordare integrată a tuturor instituţiilor implicate în combaterea violenţei."

 

Potrivit ministrului Plumb, o altă măsură luată de Guvernul României care va putea sprijini întregul demers este lansarea, de anul acesta, a programului privind dezvoltarea economiei sociale, care înseamnă locuri de muncă pentru persoanele din grupuri vulnerabile, din categorii dezavantajate.

 

Semnată până în prezent de 25 de state, printre care şi România (la data de 27 Iunie a.c., la Strasbourg), Convenţia este deschisă pentru semnare şi ţărilor care nu sunt membre ale UE.

 

Astfel, Guvernul României a iniţiat procesul de ratificare a Convenţiei, cu respectarea etapelor procedurale prevăzute de legislaţia în vigoare în materia tratatelor internaţionale.

 

“Suntem pe deplin conştienţi că violenţa împotriva femeilor şi cea domestică sunt probleme sociale extrem de grave, care afectează nu numai viaţa cotidiană a societăţii, ci ne ameninţă direct sau indirect siguranţa. De aceea, găsirea celor mai eficiente măsuri integrate de prevenire și stopare a lor este o preocupare continuă pentru Guvernul din care fac parte, care se angajează să reducă nivelul actual al violenţei asupra femeilor.” – a mai spus ministrul Rovana Plumb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferinţa de celebrare a intrării în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice de la Roma este organizată de Consiliul Europei sub sloganul “La adăpost de teamă, la adăpost de violenţă”, în parteneriat cu Ministerul Italian al Afacerilor Externe şi Camera Deputaţilor a Parlamentului Italian.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *