Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanţa dialogului constant între autorităţile administraţiei publice centrale şi cele de la nivel local:
“Este fundamental ca toate politicile ce vizează serviciile sociale, educaţia si sănătatea să fie integrate. Contextul socio-economic actual impune o ierarhizare a priorităţilor şi o mai bună coordonare a eforturilor, astfel încât drepturile copilului să fie respectate. Copiii au nevoie să fie ajutaţi să crească şi să se dezvolte într-o familie. Chiar dacă numărul copiilor aflaţi în instituţii a scăzut de la peste 100.000, câţi erau în anii 1990, la aproximativ 24.000, în prezent, trebuie să continuăm eforturile ca numărul lor să continue să scadă."
În cadrul întâlnirii de la Târgovişte, au fost prezentate şi analizate priorităţile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi.
Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a declarat, în context, că “Avem foarte multe de făcut împreună cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Sprijinirea familiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului este în acelaşi stadiu în care era în anul 2005, când eu am părăsit sistemul guvernamental. Acesta este motivul pentru care identificarea alternativelor de sprijinire a familiei, respectiv asigurarea unui pachet minim social pentru copii şi testarea lui, precum şi dezvoltarea serviciilor comunitare integrate sunt priorităţile noastre pe termen scurt. În ceea ce priveşte adopţia, am demarat deja analizarea şi revizuirea actualelor proceduri, astfel încât să scurtăm procesul de adopţie."
Prezentă la întâlnire, doamna Ioana CAZACU, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a declarat în legătură cu activitatea pe care o gestionează că ” În România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este departe de a fi realitate. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au un rol esenţial în asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Cu atât mai mult cu cât, la nivel judeţean, sunt cele mai mari instituţii descentralizate, iar cea mai mare parte a angajaţilor este reprezentată de femei.”
La întâlnire, au participat reprezentanţi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, UNICEF România, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.