Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, doamna Rovana Plumb, participă la Conferinţa de celebrare a intrării în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul. Evenimentul se desfăşoară la Roma, în perioada 18 – 19 Septembrie 2014.

 Intrată în vigoare la 1 August, a.c., după trei ani de la deschiderea spre semnare de la Istanbul, Convenţia Consiliului Europei reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător ce abordează prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Pe lângă necesitatea introducerii ca infracţiuni, în legislaţiile statelor semnatare, a sterilizării forţate, mutilării genitale a femeilor sau violenţei psihice, neincriminate până acum, Convenţia face referire şi la schimbarea atitudinilor şi rolurilor, precum şi la combaterea stereotipurilor care fac ca violenţa împotriva femeilor să fie acceptată. În acest sens, se prevede instruirea de specialişti care să lucreze cu victimele sau includerea problematicii egalităţii ca disciplină în programele şcolare, la toate nivelurile de educaţie.

Documentul cuprinde şi măsuri clare de protecţie, precum înfiinţarea de servicii specializate care să ofere asistenţă medicală şi consiliere psihologică şi juridică victimelor şi copiilor lor, dar şi suficiente adăposturi pentru aceştia.

Semnată până în prezent de 25 de state, Convenţia este deschisă pentru semnare şi ţărilor care nu sunt membre ale UE.

România a semnat documentul în data de 27 Iunie, la Strasbourg, în cadrul reuniunii reţelei parlamentare pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, din timpul lucrărilor sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Evenimentul din aceste zile de la Roma este organizat de Consiliul Europei, sub sloganul "La adăpost de teamă, la adăpost de violenţă", în parteneriat cu Ministerul Italian al Afacerilor Externe şi Camera Deputaţilor a Parlamentului Italian.

Ministrul Rovana Plumb este însoţit de Ioana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *