În cadrul întâlnirii bilaterale, miniștrii Culturii din cele două state au evaluat parteneriatul în domeniul culturii, punând baza unor proiecte culturale care se vor realiza în viitor.

 Relațiile diplomatice dintre România și Statul Israel sunt consistente și suntem siguri că putem găsi diverse puncte comune în domeniul culturii. La întâlnirea bilaterală am discutat despre proiectele culturale comune pe care le avem în vedere în viitorul apropiat.  Consider că aceste întâlniri au un rol foarte important în colaborarea dintre cele două țări. Prin cunoașterea valorilor culturale în mod deschis dobândim încredere față de celălalt, iar dacă există o relație bazată pe încredere între țări atunci, desigur, relațiile diplomatice merg mult mai bine. Încrederea se obține prin cunoașterea celuilalt”, a declarat Kelemen Hunor, viceprim-ministru, ministrul Culturii, ieri, 24 iunie, la Ierusalim, unde a avut loc întâlnirea bilaterală cu omologul său din Statul Israel, Limor Livnat.

Kelemen Hunor,  viceprim-ministru, ministru al Culturii, și omologul său Limor Livnat au discutat detaliile Programului de colaborare culturală, educaţională şi ştiinţifică între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru perioada 2014-2017.

Cei doi miniștri ai Culturii au discutat despre posibilitatea organizării unei expoziții de către Muzeul Național de Istorie a României în Ierusalim în 2015 sau 2016 și au propus o colaborare între specialiștii români și israelieni. Totodată, au examinat reluarea discuțiilor privind organizarea unei expoziții itinerante a Manuscriselor de la Marea Moartă, proiect care viza implicarea muzeelor din Capitală, Cluj-Napoca și Miercurea-Ciuc.

Am propus să avem un schimb de experiențe în domeniul arheologiei și al cinematografiei, deoarece specialiștii din Israel au experiențe vaste. Am mai propus o expoziție organizată de către Muzeul Național de Istorie a României în Israel, la Ierusalim și Tel-Aviv. Vrem, totodată, să finalizăm în  acest an  reabilitarea Sinagogii din Iaşi, la inaugurarea căreia ne-ar onora prezența doamnei ministru al Culturii din Israel. Anul viitor, în cadrul Festivalului George Enescu, va concerta la București Orchestra Filarmonică din Israel sub bagheta lui Zubin Mehta.

Totodată, lucrările de la Teatrul Evreiesc vor continua, iar în această perioadă teatrul își desfășoară activitatea, în continuare, în incinta Ministerului Culturii”, a declarat Kelemen.

Marți, 24 iunie, a avut loc ședința comună a Guvernelor României și Israel. Cu prilejul acestei vizite au avut loc și întâlnirile bilaterale ale miniștrilor din cele două state.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *