Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a participat astăzi, 25 iunie 2014, la reuniunea miniștrilor Aliați de externe cu Ucraina, în formatul Comisiei NATO-Ucraina.

 Cu acest prilej, șeful diplomației române, exprimând îngrijorare cu privire la situația de securitate din estul Ucrainei, a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și poziția de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeii. 

Demnitarul român l-a felicitat pe omologul ucrainean pentru succesul scrutinului prezidențial recent încheiat, evidențiind atât caracterul transparent al alegerilor, precum și participarea masivă la vot, element de natură a reflecta sprijinul semnificativ și legitimitatea de care se bucură noul președinte Petro Poroshenko la nivelul societății ucrainene. A exprimat susținere pentru planul președintelui ucrainean de soluționare a crizei, subliniind, în context, necesitatea unor acțiuni constructive concrete din partea Rusiei. Totodată, a subliniat necesitatea ca autoritățile de la Kiev să continue procesul profund de reforme interne, inclusiv în domeniul promovării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. A arătat că România este interesată în mod direct de asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității românești din Ucraina conform standardelor europene în materie.

Ministrul Titus Corlățean a sprijinit întărirea cooperării NATO-Ucraina și a informat în legătură cu o serie de proiecte de asistență pe care țara noastră intenționează să le dezvolte în plan bilateral cu Ucraina în 2014, în domenii precum reconstrucția și reabilitarea post-conflict, sporirea capacității instituționale a forțelor de poliție ucrainene, precum și extinderea cooperării în domeniul militar, prin suplimentarea locurilor oferite experților ucraineni în instituțiile de învățământ militar din România.

Aliații au adoptat raportul privind implementarea pachetului de măsuri NATO de sprijin pentru Ucraina (agreat cu ocazia precedentei reuniuni ministeriale Aliate din aprilie 2014) și au aprobat o serie de alte măsuri suplimentare de asistență, care să contribuie la consolidarea capacității ucrainene de apărare națională.

În aceeaşi zi, ministrul afacerilor externe român a participat la o reuniune de lucru Aliată, dedicată relaţiei cu Rusia.

Cu acest prilej a avut loc un schimb de opinii cu privire la impactul generat asupra relaţiei NATO-Rusia de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin care au fost încălcate flagrant principii fundamentale ale dreptului internaţional şi angajamente incluse în documentele care constituie baza politică a relaţiei NATO-Rusia.

Miniştrii de externe NATO au concluzionat că nu sunt întrunite condițiile necesare care să justifice o revenire asupra deciziei pe care au adoptat-o la 1 aprilie 2014, privind suspendarea cooperării practice cu Rusia şi menținerea dialogului politic doar la nivel de ambasadori şi superior acestuia. Au decis continuarea aplicării deciziei respective. Au convenit, totodată, organizarea unei discuţii strategice cu ocazia viitorului Summit al Alianţei cu privire la perspectivele pe termen lung ale relaţiei NATO-Rusia.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *