Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a condus delegaţia României la cea 20-a Reuniune Ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice (UE-ASEAN), care a avut loc astăzi, 23 iulie 2014, la Bruxelles.

 Miniştrii de externe au abordat subiectele de actualitate de pe agenda UE-ASEAN, cu accent pe evoluţiile din cele două regiuni şi direcţiile viitoare de dezvoltare a parteneriatului bi-regional, în contextul în care anul 2015 va marca crearea comunităţii economice ASEAN, precum şi aspecte de interes regional şi internaţional, precum evoluţiile din Ucraina, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii etc.

 În cadrul reuniunii, desfăşurate sub tema „Către un parteneriat strategic pentru pace, stabilitate şi prosperitate”, a fost analizat şi stadiul implementării Planului de Acţiune privind un Parteneriat Consolidat UE-ASEAN pentru perioada 2013-2017, principalul document politic care fixează cadrul cooperării dintre cele două regiuni, și a fost adoptată o declarație care reflectă principalele puncte de interes ale dialogului bi-regional. De asemenea, la propunerea comună a Olandei și Malaysiei, a fost adoptată o declarație cu privire la avionul Malaysian Airlines MH 17, doborât la 17 iulie 2014 în Ucraina (Joint Statement of ASEAN-EU on the tragic downing of Malaysia Airlines flight MH17).

În intervenţia sa, în cadrul temei privind conectivitatea UE-ASEAN, ministrul Titus Corlăţean a făcut referire la interdependenţa care există între dezvoltare economică, conectivitate şi securitate, aspecte care sunt fundamentale atât în UE, cât şi în ASEAN şi care trebuie să aibă la bază respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional. Astfel, securizarea rutelor strategice terestre, maritime sau aeriene care leagă Europa și Asia este un imperativ nu doar pentru cele două regiuni, ci pentru întreaga comunitate internațională, iar doborârea avionului Malaysian Airlines este un exemplu în acest sens.   

Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat, de asemenea, implicarea României în promovarea cooperării regionale ca modalitate de stimulare a dezvoltării economice şi a menţionat rezultatele înregistrate la cel de-al treilea seminar din cadrul cooperării Europa-Asia (Asia-Europe Meeting/ASEM) cu titlul „Water Management – Fostering Prosperity and Stability Through (Inter)Regional Cooperation”, care s-a desfăşurat în perioada 2-3 iunie 2014, la Tulcea.

În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut o serie de discuţii şi întrevederi bilaterale cu omologii asiatici din Vietnam (Pham Binh Minh, viceprim-ministru și ministru de externe), Myanmar (U Wunna Maung Lwin, ministru al afacerilor externe), Filipine (Albert F. del Rosario, ministru de externe), Singapore (Grace Fu, al doilea ministru de externe și ministru în cabinetul premierului singaporez), precum și cu viceministrul din RPD Laos (Alounkeo Kittikhoun).

Totodată, ministrul Corlățean a avut o întâlnire bilaterală cu viceministrul de externe din Malaysia, Dato’ Hamzah Zainuddin, în cadrul căreia a exprimat condoleanțe pentru tragedia aviatică a zborului Malaysian Airlines MH 17. În plan bilateral, cei doi oficiali au căzut de acord pentru a stabili consultări politico-diplomatice, precum și o agendă de întâlniri la nivelul miniștrilor de externe în vederea dezvoltării cooperării între cele două țări și în contextul relațiilor UE-ASEAN. 

 

Informaţii suplimentare:

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaiezia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Le Luong Minh, cu rang de ministru.

Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, fac parte din ASEM (Asia-Europe Meeting).  

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *