Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa în perioada 22-26 septembrie 2014, la dezbaterile de politică generală ale celei de a 69-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (New York), ca membru al delegației României.

 Sesiunea a 69-a va debuta cu un segment la nivel înalt, oferind şefilor de stat și de guvern, miniştrilor de externe, prilejul de a prezenta, în intervenţiile lor, principalele evaluări legate de activitatea ONU în ultimul an, precum şi priorităţile pentru perioada următoare. În marja dezbaterilor, au loc reuniuni tematice paralele (side-events) iniţiate de unele state membre ale ONU.

În contextul prezenţei la sesiunea Adunării Generale a ONU, ministrul Titus Corlăţean va lua parte la unele reuniuni tematice din marja dezbaterilor politice: Summit-ul Consiliului de Securitate al ONU privind ameninţările la adresa păcii şi securităţii internaţionale cauzate de luptătorii terorişti străini, prezidată de Preşedintele SUA, Barack Obama; reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe tema crizei securităţii europene, prezidată de Elveţia, în calitate de preşedinte-în-exerciţiu al OSCE.

Pe agenda multilaterală a şefului diplomaţiei române este prevăzută şi participarea la reuniunea miniştrilor afacerilor externe UE 28, reuniunea miniştrilor afacerilor externe UE-SUA, alte reuniuni ministeriale (Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră – OCEMN şi Procesul de cooperare în Europa de sud-est – SEECP).

Şeful diplomaţiei române va avea un program dens şi consistent, care combină dimensiunea multilaterală şi cea bilaterală a diplomaţiei. Agenda cuprinde, pe lângă reuniunile ONU de nivel înalt, alte reuniuni ministeriale, o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din alte state şi întâlnirea cu reprezentanţi ai principalelor organizații evreieşti din SUA.
 

Informaţii suplimentare:

Sesiunea a 69-a a Adunării Generale a ONU se va desfăşura în contextul menţinerii unui curs ascendent al multilateralismului, reconfirmat atât prin orientările politice ale statelor membre ONU, cât şi prin recunoaşterea complexităţii unor teme de interes global precum dezvoltarea durabilă şi follow-up-ul la Conferinţa Rio + 20, Agenda de Dezvoltare post-2015, schimbările climatice, dosarul nuclear iranian, pandemiile globale, criza economică şi financiară, situaţia din Ucraina, Fâşia Gaza, Irak, Siria, Afganistan, Mali.

Temele prioritare vor viza găsirea unor soluţii la crizele apărute în ultimii ani, continuarea demersurilor politice pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, negocierea Agendei de Dezvoltare post-2015, responsabilitatea de a proteja, reconstrucţia post-conflict, democraţia, statul de drept şi drepturile omului, asistenţa umanitară şi dezarmarea.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *