Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, luni, 7 iulie 2014, în calitate de invitat de onoare, la inaugurarea sediului Centrului regional francofon de studii avansate în ştiinţe sociale – CeReFREA.

 Evenimentul, al cărui principal organizator a fost Ambasada Republicii Franceze în România, a beneficiat de o prestigioasă participare. Alături de şeful diplomaţiei române şi de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei, François Saint-Paul, au onorat ceremonia, prin participare şi intervenţiile prezentate, două prestigioase personalităţi academice franceze: Gabriel de Broglie, cancelarul Institutului Franţei (Institut de France) şi Hélène Carrère d’Encause, secretar perpetuu al Academiei Franceze. Au mai participat şi rostit alocuţiuni: Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, şi prof. dr. Ioan Pânzaru, directorul CeReFREA.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a evocat bazele solide, tradiţionale şi diverse ale cooperării dintre România şi Franţa, unul din exemplele care ilustrează nivelul de excelenţă atinse de unele din domeniile de colaborare bilaterală sectorială fiind crearea Centrului francofon de studii avansate în ştiinţe sociale. Demnitarul român a subliniat faptul că proiectul respectiv este înscris în Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, activitatea CeReFREA demonstrând vitalitatea şi diversitatea parteneriatului dintre cele două ţări. De asemenea, a evocat cu apreciere activitatea prodigioasă a Colegiului juridic franco-român de studii europene, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, în cooperare cu Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, totodată, relevanţa acestor proiecte de excelenţă pentru francofonia românească, prin capacitatea de a mobiliza energiile creatoare ale cercurilor academice şi universitare, ale mediului asociativ şi sectorului privat în jurul unor iniţiative francofone importante pentru formarea competenţelor profesionale de înalt nivel şi promovarea competitivităţii.

Ceremonia s-a încheiat prin dezvelirea unei plăci de marcare a inaugurării CeReFREA. 
 

Informaţii suplimentare:

CeReFREA – Centrul regional francofon de studii avansate în ştiinţe sociale –reprezintă un proiect care a demarat 2012,  prin câştigarea, de către Universitatea Bucureşti, a Marelui Premiu Louis D., acordat de Institut de France. „Villa Noël” a fost pusă la dispoziţie de Ambasada Franţei, în vederea deschiderii Centrului, gestionat de Universitatea Bucureşti. Proiectul mai asociază Universitatea din Sofia şi Colegiul Noua Europă.

„Villa Noël”, a aparţinut ofiţerului armatei aerului franceze Louis Noël, trimis în România în timpul Primului Război Mondial.  

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *