Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 10 iunie 2014, la sesiunea festivă „Ziua mondială a mărilor şi oceanelor”, organizată şi găzduită de Academia Română.

 Cu această ocazie, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o intervenţie dedicată importanţei Zilei mondiale a mărilor şi oceanelor, precum şi contribuţiei României la dezvoltarea dreptului mării.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat în alocuţiunea sa rolul primordial al Convenţiei de la Montego Bay privind dreptul mării din 1982 în codificarea normelor care reglementează utilizarea spaţiilor maritime şi a prezentat aportul substanţial al României la elaborarea Convenţiei. De asemenea, secretarul de stat a evocat expertiza şi experienţa României rezultate în urma participării la procedurile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în speţa Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), de la finalizarea căreia s-au împlinit 5 ani la data de 3 februarie 2014. În context, Bogdan Aurescu a subliniat caracterul durabil şi definitiv al liniei de delimitare trasate de CIJ, care nu poate fi afectat de situaţii ilegale cum ar fi ocuparea, cu încălcarea dreptului internaţional, a peninsulei Crimeea, care aparţine de drept Ucrainei. Astfel, în conformitate cu dreptul internaţional, liniile de delimitare a spaţiilor maritime sunt asimilate unor frontiere de stat, cu regim juridic obiectiv, general opozabil, iar situaţiile ilegale nu pot produce efecte valabile juridic, existând obligaţia nerecunoaşterii lor şi a oricăror efecte ale lor.


Informaţii suplimentare:

În anul 2008 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis ca data de 8 iunie să fie desemnată ca „Zi mondială a mărilor şi oceanelor”, pentru a stimula conştientizarea beneficiilor pe care mările şi oceanele le aduc umanităţii, precum şi a provocărilor cu care se confruntă în prezent spaţiile maritime.

La 3 februarie 2014, MAE a organizat Conferinţa internaţională „România şi Curtea Internaţională de Justiţie. 5 ani de la Hotărârea privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”, care şi-a propus să analizeze prezenţa României, de-a lungul timpului, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi a predecesoarei acesteia, Curtea Permanentă de Justiţie Internaţională. Conferinţa s-a desfăşurat cu prilejul împlinirii a 5 ani de la pronunţarea Hotărârii Curţii de la Haga în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, care a soluţionat litigiul cu Ucraina referitor la delimitarea spaţiilor maritime ale celor două state din Marea Neagră, acordând României aproape 80% din zona aflată în dispută, adică 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *