Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 16 octombrie 2014, la ceremonia de inaugurare a liniei de transport maritim pe ruta Constanţa (România) – Batumi (Georgia) - Iliciovsk (Ucraina).

 Oficialul român a subliniat, cu ocazia lansării proiectului, importanţa economică şi politică a lansării noii linii de transport maritim Constanţa – Batumi – Iliciovsk.

Astfel, această iniţiativă privată, dezvoltată de o companie română şi una ucraineană, vine în sprijinul intensificării relaţiilor economice dintre România şi Georgia, respectiv între România şi Ucraina, şi mai departe, cu restul ţărilor din Caucazul de Sud şi Asia Centrala, precum Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan şi, mai departe, chiar cu China.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat eforturile depuse la nivel politic de către ministerele afacerilor externe din România şi Georgia, inclusiv la nivelul miniştrilor afacerilor externe, mai ales în ultima perioadă, pentru concretizarea proiectului conexiunii dintre cele două state peste Marea Neagră.

Secretarul de stat a subliniat susţinerea activă de către România a aspiraţiilor europene ale celor două state, precum şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei şi Ucrainei în actualul context de securitate regional. A reamintit faptul că ţara noastră a fost primul stat membru al UE care a ratificat, pe 3 iulie 2014, Acordurile de Asociere, inclusiv componenta de Liber Schimb, cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Demnitarul român a mai arătat că unul din proiectele prioritare ale României vizează realizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, proiect cvadripartit cu participarea României, Georgiei, Azerbaidjanului şi Turkmenistanului. Proiectul vizează valorificarea rutei maritime Constanţa – Batumi şi a rutei fluviale pe Dunăre, până în centrul și vestul Europei. Această rută oferă cea mai scurtă şi mai rapidă cale de transport către Europa pentru marfa provenind din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, dar şi, mai departe, din China. În acest context, oficialul român a încurajat operatorii economici români şi pe cei din ţările partenere să facă demersuri în vederea fructificării acestor oportunităţi.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că deschiderea conexiunii de feribot România – Georgia – Ucraina reprezintă un prim pas în concretizarea acestui proiect mai amplu. „În actualul context regional de securitate, marcat de agresiunea rusă în Ucraina, care a încălcat dreptul internaţional şi a afectat echilibrul de securitate la Marea Neagră, proiectul iniţiat astăzi arată, prin contrast, o cu totul altă abordare faţă de interesele regionale. El arată că atunci când trei state vecine riverane lucrează împreună în spirit de cooperare deschisă, proiecte îndrăzneţe cu beneficii concrete pentru popoarele din regiune sunt posibile”, a arătat Bogdan Aurescu.

La ceremonie au fost prezenţi şi secretarul de stat coordonator pentru transport naval Iulian Matache, vice-ministrul georgian al economiei şi dezvoltării durabile Natia Mikeladze, vice-ministrul ucrainean al infrastructurii Oksana Reiter, alţi oficiali, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în România.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *