În perioada 28- 29 mai 2014, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei vor organiza la Bucureşti, la sediul Palatului Parlamentului, Reuniunea miniştrilor de justiţie şi afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

 Reuniunea din acest an va fi deschisă de alocuțiunea susținută de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul al afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea.Evenimentul este inclus în calendarul de activități aferent deţinerii de către România a Preşedinţiei în Exerciţiu a SEECP în perioada 2013-2014.

În acest context, oficialii prezenți la București vor dezbate teme actuale privind cooperarea regională în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, conlucrarea poliţienească regională şi provocări de viitor, combaterea corupţiei, intensificarea cooperării judiciare regionale, inclusiv recuperarea bunurilor.La reuniune au fost invitaţi să participe miniştrii de justiţie şi afaceri interne din cele 12 state membre ale SEECP (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia). De asemenea, vor lua parte și invitați speciali din partea Comisiei Europene, Consiliului Europei, Europol, Eurojust, Consiliului de Cooperare Regională (RCC), FRONTEX, Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) şi UNODC (Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate).Jurnaliștii acreditați pot participa joi, 29 mai a.c., la deschiderea evenimentului, la sala Drepturilor Omului, unde vor exista oportunități de imagine. Acesul în incinta Palatului Parlamentului se va face prin intrarea A3S2 (dinspre Parcul Izvor) până la ora 9.15.Background: Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată. Procesul a fost conceput ca expresie a solidarităţii dintre statele din zonă. România a mai exercitat 2 mandate de Preşedinţie în exerciţiu a SEECP în 1999-2000 și 2004–2005. 

SEECP funcţionează pe baza Cartei relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est, semnată la 12 februarie 2000, la Bucureşti. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *