Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 8 iulie 2014, în audienţă pe ambasadorul Republicii Elene în România, Grigorios Vassiloconstandakis.

 Întâlnirea a prilejuit trecerea în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, precum şi abordarea unor teme de actualitate ale agendei regionale şi europene. Cei doi oficiali au subliniat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, dinamica dialogului politic la nivel înalt, intensificat în contextul exercitării simultane de către Grecia a Preşedinţiei UE şi de către România a Preşedinţiei Procesului de Stabilitate din Europa de Sud-Est/SEECP.

În context, ministrul Titus Corlăţean a adresat invitaţia ministrului grec al afacerilor externe de a efectua o vizită la Bucureşti, în toamna acestui an.

Ambasadorul Grigorios Vassiloconstandakis a mulţumit, la rândul său, pentru sprijinul activ pe care autorităţile române l-au acordat Preşedinţiei elene a UE, apreciind cooperarea la toate nivelele de lucru, îndeosebi dialogul substanţial între cele două diplomaţii.

Cei doi oficiali au evidenţiat oportunitatea consolidării cooperării economice, în condiţiile în care schimburile în acest domeniu au cunoscut o tendinţă ascendentă în 2014. Au salutat, în context, organizarea unei reuniuni economice bilaterale în toamna acestui an, la Atena.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a evidenţiat dialogul privilegiat dintre cele două state în cadrul Uniunii Europene, felicitând partea elenă pentru rezultatele Preşedinţiei UE (exercitată în semestrul I al anului 2014) în avansarea agendei europene, în contextul schimbărilor instituţionale ce au urmat alegerilor europene din mai 2014.

De asemenea, a subliniat eforturile Preşedinţiei elene a UE în gestionarea relaţiilor cu statele din Vecinătatea estică a Uniunii, cu accent pe cea cu Republica Moldova, în contextul evoluţiilor politice şi de securitate din această zonă. A salutat liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii acestei ţări cu statele membre UE, precum şi finalizarea procesului de semnare a Acordului de Asociere/AA şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb/DCFTA ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, la 27 iunie 2014, pe parcursul mandatului Preşedinţiei elene.

Totodată, ministrul român al afacerilor externe a exprimat apreciere pentru eforturile Preşedinţiei elene de definitivare a Strategiei de Securitate Maritimă a Uniunii Europene. A salutat, în context, faptul că aceasta reflectă abordarea României faţă de aspectele specifice mediului de securitate din vecinătatea UE, îndeosebi cele relevante pentru bazinul Mării Negre.

Cei doi oficiali au exprimat sprijin pentru continuarea proceselor de extindere a NATO şi UE cu ţările din regiune, evocând excelenta cooperare dintre Preşedinţia elenă a UE şi Preşedinţia română a SEECP, salutând sincronizarea demersurilor în cadrul cooperării regionale în eforturile de a sprijini statele din Balcanii de Vest pentru atingerea standardelor necesare integrării europene şi euroatlantice.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *