Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ambasada Confederației Elvețiene în România anunță organizarea unei sesiuni de prezentare a proiectelor finanţate în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, implementat de Swiss National Science Foundation (SNSF) și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Evenimentul va avea loc joi, 5 iunie 2014, începând cu ora 9:00, la Biblioteca Națională a României, Sala „Mircea Eliade”.  Întâlnirea se va bucura de prezența Excelenței Sale, Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România și a Domnului Mihnea Costoiu, Ministru Delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică. La eveniment, in cadrul unei sesiuni de postere, vor fi prezentate rezultate ştiinţifice ale proiectelor finanţate şi, ulterior, se vor discuta oportunităţile de cooperare ştiinţifică între cele două ţări, prin proiecte comune de cercetare finanţate bilateral sau internaţional.

Menționăm că discuțiile din cadrul evenimentului vor fi urmate de o conferință de presă, începând cu ora 11:45, la care vor participa reprezentanţii Ambasadei Confederației Elvețiene în România, Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai celor două agenţii de implementare. Accesul presei pentru oportunități de imagine va putea fi asigurat începând cu ora 11:15, cand va avea loc deschiderea oficială a evenimentului.

Programul de Cooperare Elveţiano-Român are ca scop reducerea disparităţilor economice și sociale dintre România și țările mai dezvoltate ale Uniunii Europene. Fondul Tematic Cercetare al programului urmărește întărirea cooperarii ştiinţifice dintre România şi Elveția, prin „dezvoltarea socială și a resurselor umane”.

Competiţia pentru proiecte comune de cercetare româno-elveţiene a fost lansată în 2011, iar proiectele finanţate se implementeaza în perioada 2012 – 2015, cu un  buget total alocat de 10.35 Mil CHF. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia elvețiană, în timp ce 15% este contribuţia românească. În acest moment, în România se derulează, în cadrul acestui program, 26 de proiecte de cercetare, ariile tematice avute în vedere în procesul de selecție fiind Cercetarea în boli grave: cancer, boli cardiovasculare, diabet și obezitate; Impactul deșeurilor și al poluării asupra mediului înconjurător și al climei; Energie sustenabilă; Creștere economică și reducerea disparităților sociale.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *