Programul Operaţional Regional 2007-2013 a obținut cele mai bune rezultate posibile, luând în calcul sistemul de management, respectarea legislaţiei şi a regulamentelor, viteza de implementare, rezolvarea aspectelor neprevăzute, eficacitatea şi eficiența: acestea sunt rezultatele studiului “Actualizarea evaluării intermediare a POR 2007-2013”, realizat de KPMG.

Studiul a analizat performanţele înregistrate în managementul şi implementarea Regio, împreună cu eficienţa şi impactul programului, până la 31 decembrie 2013. Evaluarea a acoperit toate axele şi domeniile de intervenţie ale programului, precum şi întregul sistem de gestionare, implementare şi monitorizare.

O componentă importantă a evaluării este analiza unor exemple de bune practici – proiecte de succes finanţate prin Regio care au avut un impact semnificativ la nivel local/regional. Proiectele au fost selectate de echipa de evaluatori, pe baza unor criterii care au urmărit eficacitatea, eficiența, managementul orientat spre rezultate, impactul și sustenabilitatea.

În actuala perioadă de programare, principala provocare este derularea în bune condiții și finalizarea la timp a proiectelor contractate. Recomandările pentru finalul programului includ ajustarea valorii ţintă a unor indicatori de program, în concordanţă cu noile realităţi economice şi sociale şi contractarea în regim de urgenţă a tuturor fondurilor disponibile, astfel încât proiectele să fie finalizate până în decembrie 2015. În acelaşi timp, riscul real de dezangajare trebuie monitorizat lunar, pentru a putea fi luate măsurile necesare.

Pentru perioada 2014-2020, în contextul creşterii relevanţei programului, recomandările KPMG includ o alocare financiară regională diferită de la un domeniu de intervenţie la altul, în concordanţă cu potenţialul şi specificul nevoilor fiecărei regiuni. Reducerea numărului de operaţiuni specifice şi planificarea intervenţiilor numai după corelarea strategiei POR 2014-2020 cu planurile strategice în domeniul sănătăţii, educaţiei şi transporturilor ar creşte, de asemenea, impactul programului.

Studiul “Actualizarea evaluării intermediare a POR 2007-2013” poate fi accesat la: http://www.inforegio.ro/ro/rapoarte-de-evaluare.html

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *