Evenimentul, organizat de Agenţia Naţională Antidrog, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer" al Academiei Române, se înscrie într-o serie amplă de sesiuni ştiinţifice, care îşi doreşte să aducă în atenţia specialiştilor, dar şi a publicului larg, necesitatea creării unui corp de specialişti în adicţii, cu formare multidisciplinară, care să răspundă nevoilor actuale.
Deschiderea conferinţei a fost făcută de academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, care a relevat necesitatea unor astfel de întâlniri, subliniind actualitatea şi importanţa temei în contextul în care oamenii, dar în special tinerii, se confruntă cu tot mai multe tipuri de adicţii, de la cea de alcool, tutun sau droguri, la cele legate de utilizarea calculatorului sau a Internetului. În acest sens, a salutat iniţiativa organizatorilor de a realiza o astfel de reuniune, ţinând cont de domeniile specifice de activitate ale acestora.
La rândul său, chestor Sorin Oprea – directorul Agenţiei Naţionale Antidrog a evidenţiat preocuparea constantă a instituţiei pe care o conduce pentru dezvoltarea de parteneriate instituţionale viabile cu toţi actorii guvernamentali implicaţi în problematica drogurilor, în scopul unirii eforturilor acestora şi al eficientizării astfel a intervenţiilor. Pe de altă parte, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog a remarcat transformările pe care le-au produs noile tehnologii asupra omului, subliniind necesitatea organizării periodice a unor astfel de reuniuni cu atragerea de specialişti şi instituţii din domeniile conexe.
În continuare, alocuţiunea Secretarului de Stat pentru Activităţi de Tineret, Cristian Cosmin a relevat importanţa abordării multidisciplinare a fenomenului adicţiilor şi necesitatea fundamentării intervenţiilor pe baza cercetării ştiinţifice. Arătând domeniile comune de intervenţie, Secretarul de Stat pentru Activităţi de Tineret a menţionat că, cei 4 piloni pe care este structurată noua Strategie Naţională pentru Tineret – Cultură şi Educaţie Non-formală, Sănătate, Sport şi Recreere, Participare şi Voluntariat şi Muncă şi Antreprenoriat – permit realizarea de activităţi specifice de prevenire care să contribuie la reducerea consumului de droguri, în special în rândul generaţiei tinere.
Moderarea reuniunii a fost asigurată de doamna Cristiana Glavce, Directorul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer" al Academiei Române.
Asistenţa, în număr mare, a fost formată din personalităţi şi specialişti din domeniile medicină, psihologie, sociologie, asistenţă socială, ştiinţe juridice, antropologie, teologie, filosofie sau înrudite cu acestea, reprezentanţi ai unor autorităţi şi instituţii publice cu atribuţii în domeniu, ai unor organizaţii neguvernamentale sau profesionale, personal specializat din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer" al Academiei Române.
În cadrul programului manifestării, au fost prezentate numeroase lucrări de specialitate, reprezentând diferite abordări ale adicţiilor, asupra consecinţelor la nivel individual, dar şi societal, precum şi asupra măsurilor care se impun a fi luate tratarea acestora:
• Consumul de droguri în rândul tinerilor şi adecvarea intervenţiilor
• Consumul de canabis – de la conştienţă la inconştienţă
• Sindrom de sevraj la nou născuţii din Maternitatea „Polizu” în perioada 2004-2014
• Adicţia de drog ca epifenomen. Perspectiva culturologică
• Dependenţa de Internet: cauze, simptome, tratament
• Dependenţa şi co-dependenţa în contextul românesc: semnificaţii şi posibilităţi de intervenţie
• Alcoolismul la femei
• Dependenţa de alcool – tulburări psihice şi demersuri de intervenţie
• Consumul de droguri în rândul populaţiei de etnie rromă
• Adicția, o percepție teologică a educației voinței
• Tratamentul adicţiei – de la teorie la realitate
• Adicţiile şi ancorarea în prezent
• Importanţa eficientizării procesului de prevenire a consumului de droguri în şcoală
Prin acest tip de întâlniri, organizatorii îşi propun să părăsească planul confruntărilor morale şi juridice legate de adicţii pentru a se adânci în cunoașterea comportamentelor adictive, aşa cum se prezintă ele, în efectele reale pe care acestea le produc, în consecinţele lor asupra sănătăţii, din perspectiva diferitelor părţi interesate (persoane dependente, familie, comunitate, specialişti, guvernanţi) şi a diferitelor ştiinţe implicate în acest domeniu.
Joi, 17 iulie 2014, la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului, a avut loc primul seminar ştiinţific din cadrul Colocviilor ştiinţifice – Adictologia, intitulat „Adicţia şi impactul său asupra societăţii actuale”.