lei Pe 1 iulie, în intervalul 06:15-06:30, preţul energiei pe piaţa de echilibrare a ajuns la 16.021 lei/MWh, pentru o cantitate de 84 de MWh. Deşi de multe ori prosumatorii sunt arătaţi cu degetul pentru dezechilibrele pe care le produc, la acea oră nu aveau cum să genereze un astfel de fenomen la nivelul sistemului.
Pe 2 septembrie, în intervalul 22:00-22:15, preţul pe piaţa de echilibrare a ajuns la 67.893 lei/MWh, cantitatea pentru care s-a taxat acest preţ fiind de 5 MWh. Din nou, la acea oră, sursa acestui dezechilibru nu avea cum să fie energia solară.
Pe 16 septembrie, în intervalul 15:30-15:45 (CET), preţul energiei pe piaţa de echilibrare a fost de 102.142 lei/ MWh, preţ la care s-au tranzacţionat 164 MWh. În 15 minute, cineva a făcut 3,5 milioane de lei dintr-un foc, iar cineva a pierdut aceşti bani la fel de repede, dar ambele părţi sunt necunoscute. Doar pentru comparaţie, ieri preţul spot al energiei era de 133 de euro/MWh. Din nou, România alături de Grecia şi Bulgaria aveau cele mai mari preţuri la energie la nivel european, dar la fel ca în cazul pieţei de echilibrare nimeni nu dă explicaţii clare privind factorii, dar mai ales consecinţele acestor fenomene. În acest moment, nu există explicaţii clare privind privind aberaţiile de preţ de pe piaţa de echilibrare, mai ales în contextul în care preţurile foarte mari sunt înregistrate în intervale în care sursa dezechilibrelor este greu de identificat, pe datele publice.