
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 2 septembrie 2024
I. PROIECTE DE LEGE
1. PROIECT DE LEGE privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”
Executivul a aprobat și va trimite la Parlament, spre dezbatere și aprobare în regim de urgență, proiectul de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriana cu baza la sol.
Concret, proiectul prevede aprobarea efectuării unui act de donație pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configurația convenită cu partenerul american.
De asemenea, se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, cu încadrarea în valoarea prevăzută la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile.
Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naționale să asigure sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.
I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri de protecție socială
Pensionarii care primesc tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire pentru energie, vor beneficia în continuare de aceste măsuri de sprijin și după majorarea pensiilor aplicată începând cu 1 septembrie 2024.
Prin Ordonanța de Urgență, Guvernul a majorat pragul veniturilor obținute de pensionarii care primesc aceste forme de susținere socială pentru ca, după majorarea pensiilor, aceste persoane să le primească și în continuare.
Astfel, pentru beneficiarii tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei.
Numărul total al persoanelor care beneficiază de aceste tichete în valoare de 50 de euro acordate o dată la două luni se va menține la același nivel cu cel pentru tranșa din luna august 2024. Este vorba despre aproximativ 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu un singur părinte.
De asemenea, Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună.
De programul de compensare cu 90% a medicamentelor vor putea beneficia peste 2,3 milioane de pensionari cu pensii de până la 2020 de lei. La fel ca până acum în stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obținute de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizații sociale pentru pensionari.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și/sau petrolieri) va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.
Potrivit Ordonanței adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie. Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestora.
Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.