Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a finalizat inventarierea scriptică a terenurilor aflate în proprietatea statului ce ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice.

ADS a identificat aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Constanţa, 2.738 ha, în judeţul Brăila, 1.550 ha, şi în judeţul Argeş, 1.222 ha.

La acestea se adaugă circa 76.000 ha, terenuri agricole clasele IV şi V, adică cele mai slabe din punct de vedere al bonităţii agricole. Cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Călăraşi, 26.625 ha, în judeţul Sibiu, 9.377 ha, şi judeţul Dolj, 4.906 ha.

Ca parte a Planului REPowerEU, agentia identifică suprafetele considerate nepotrivite pentru agricultură şi efectuează studii pedologice pentru ca numai terenurile care nu sunt propice pentru producţia agricolă să fie destinate altor activităţi, precum producţia de energie „verde”.

În prezent, terenurile statului administrate de ADS pot fi folosite doar pentru activităţi agricole. Prin Planul REPowerEU se are în vedere modificarea legislaţiei pentru a permite încadrarea ca „zone de accelerare pentru RES (surse de energie regenerabilă)” a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *