Camera Deputaților a respins un proiect de lege menit să extindă controlul asupra activității serviciilor secrete în România. Propunerea legislativă, inițiată de deputatul neafiliat Tudor Benga, a fost blocată în plen.

Proiectul de lege propune ca personalul Serviciului Român de Informații (SRI) să nu mai poată desfășura activități în domeniile presei, justiției și în cadrul Parlamentului României. Această inițiativă legislativă a stârnit un puternic val de controverse și a generat critici din partea unor reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție.

Deși propunerea legislativă ar fi trebuit să fie supusă unor dezbateri ample în comisii, aceasta a fost respinsă în plenul Camerei Deputaților, fără a beneficia de o discuție profundă și transparentă. În urma acestei decizii, proiectul va urma să primească votul decizional al Senatului, etapă care va fi crucială pentru viitorul său.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc în plenul Camerei Deputaților, s-a subliniat că controlul asupra serviciilor secrete este esențial pentru consolidarea democrației și a statului de drept în România. Propunerea legislativă respinsă ar fi urmat să introducă mai multe interdicții pentru SRI, inclusiv desfășurarea de activități comerciale, cu excepția celor derulate prin intermediul unei singure regii autonome sau a unor unități medicale.

De asemenea, proiectul de lege ar fi creat o nouă comisie specializată în Parlament, care ar fi avut dreptul de a controla și monitoriza activitatea serviciilor secrete, inclusiv prin acces nelimitat în sediile acestora și la documentele clasificate. Această comisie ar fi avut responsabilitatea de a investiga și soluționa sesizările cetățenilor cu privire la încălcarea drepturilor și libertăților constituționale de către serviciile secrete.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *