Informare

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25-29 noiembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Prelegerea cu tema “De la Pactul Ribbentrop-Molotov la Conferințele de la Teheran, Ialta și Potsdam”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc luni, 25 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Marile puteri au împărțit mereu lumea. La mijlocul secolului XX cel mai abil politician a fost Ioseb Besarionis Dze Jugashvili, cunoscut sub pseudonimele Koba, Salin, Stalin sau Ivanov. El este firul roșu care leagă Pactul Molotov-Ribbentrop de Conferințele de la Teheran, Ialta și Potsdam”, spune Ștefan Dumitrache.

Dialogul cu tema „Adolescența explorată discret de dascălul cu vocație pedagogică”, în cadrul proiectului cultural „Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, având-o invitată pe profesoara de limba și literatura română Mariana Prunescu, eveniment care se va desfășura luni, 25 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Iată ce spun adolescenții despre ei: <Noi, adolescenții, suntem problematici, suntem egoiști… trebuie să fim supravegheați. Oamenii mai în vârstă cred că toți adolescenții sunt unul și același, că toți suntem la fel. Avem noi, adolescenții, tendința de a da vina pe părinții noștri… pentru absolut tot ce ni se întâmplă? E un lucru bun că avem mai multă libertate?>.
La noua ediție a proiectului meu, încerc să creionez natura relațiilor pe care adolescenții le stabilesc cu familia, cu prietenii, cum se percep, în mare, violența, dependențele de orice natură, fenomenul de bullying… în mediul școlar și social”, spune George Badea.

Prezentarea nr. 3/2024 al revistei-document “Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri” Pitești, istoricul dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 25 noiembrie, de la ora 20.00.
“Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de peste 20 ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: conf. univ. dr. Marius ANDREESCU, <Credință și cultură. Vechiul drept românesc în opera Sfântului voievod Neagoe Basarab și Matei Basarab>; dr. Marin TOMA, dr. Octavian DĂRMĂNESCU, <O saga pe treizeci de ani. Piteștii acum două secole>; dr. Aurel RADU, <Despre donația Paraschivei Nicolau și începuturile bibliotecii orășenești de la Pitești>”, informează Marin Toma.

Spectacol muzical-literar cu tema „1 Decembrie 1918 – Marea Unire, un vis de veacuri împlinit”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având invitați elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Micești, eveniment care se va desfășura marți, 26 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Într-o perioadă efervescentă a sfârşitului de an 2024, elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 Micești, din judeţul Argeş, vin cu dragoste la Centrul Cultural Piteşti pentru a prezenta un omagiu înaintaşilor tuturor românilor. Copiii pregătiţi de profesoara de educaţie muzicală Diana Elena Ivan şi de către profesoara de limba și literatura română Florentina Drăguţ prezintă un program artistic de poezii şi muzică specific evenimentului. Alături de tinerele vlăstare, vă invităm să-i onoraţi prin prezenţă pe cei care au luptat pentru noi, cei de astăzi!”, spune Simona Vasilescu.

Dialogul cu tema “Triumful punctului de vedere”, în cadrul proiectului cultural “De Profundis în Artă, Cultură, Viață”, coordonat de scriitoarea și jurnalista Christine Bernadette Rousseau/Cristina Onofre, avându-i invitați pe jurnaliștii Paulian Buicescu, Maricela Buicescu și pe profesoara de limba și literatura română și jurnalista Ana Vasile, eveniment care se va desfășura marți, 26 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“La noua ediție a proiectului meu am ca invitați trei jurnaliști cu vocație și cu ani buni de practicare a acestei profesii care de fapt este o meserie-pasiune pentru domniile lor. Paulian Buicescu împreună cu soția sa, Maricela Buicescu, publică articole din zona jurnalismului cultural cu accent pe educația civică și spirituală (creștină și laică). Tot împreună cu soția, Paulian Buicescu a înființat Filiala UZPR – Olt, numită în prezent Filiala <Pan M. Vizirescu>. Domnul Paulian Buicescu are o vastă experiență ca profesor – 33 de ani – atât la licee, cât și la școli gimnaziale. Domnul Paulian Buicescu are o vocație specială, aceea de a scrie cărți închinate credinței în Dumnezeu și aici îmi permit să îl citez: <Am scris aceste cărți pentru cititorii mei actuali și viitori, ca să poată reflecta la ceea ce eu am reflectat în legătură cu scrierile legate de Dumnezeu ale unor colegi scriitori, ale altor personalități, dar mai ales în legătură cu Învățăturile Pedagogului Desăvârșit Iisus Hristos, ale Sfinților Săi Apostoli și ai Slujitorilor Săi în Istorie, sau cei contemporani nouă>. Doamna Ana Vasile, pe lângă multele generații formate, deoarece a fost profesoară de limba română, din 2020 a abordat și zona de jurnalism fiind tehnoredactor la Trustul de presă <Mirajul Oltului> din Călimănești. Are peste 600 de articole publicate în peste 17 publicații – toate reviste cu profil jurnalistic. Doamna Maricela Buicescu este inginer de profesie, fiind absolventă a Facultății de Metalurgie. În timpul liceului a scris la publicația școlară <Foaia Elevului Metalurgist>. În perioada studenției, a scris la revista Facultății <Studentul Metalurgist>. Între 1990-2001 a făcut documentare și tehnoredactare pentru ziare și reviste din Drăgășani și din Călimănești. Din 2001 se ocupă de Jurnalism Cultural făcând documentare și tehnoredactare alături de domnul Paulian Buicescu. După cele prezentate aici succint ne dăm seama că minutele pe care urmează să le petrecem împreună cu invitații mei nu vor fi suficiente pentru a afla totul din vasta experiență a acestor oameni carismatici”, informează Cristina Onofre.

Conferința cu tema “Filosofia imaginativului uman, o noutate absolută”, susținută de managerul revistei de cultură “Tribuna”, dr. Mircea Arman, urmată de prezentarea cărții “Tratat asupra imaginativului uman”, Ed. Tribuna, 2024, de același autor. Dublul eveniment cultural este organizat în colaborare cu Uniunea Armenilor din România – Filiala Pitești, marți, 26 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Dr. Mircea Arman este managerul revistei și editurii <Tribuna> din Cluj, personalitate distinsă cu <Premiul Academiei Române> în 2013 pentru <Metafizica greacă>, Ed. Academiei, și cu <Premiul pentru cea mai bună carte străină apărută în Italia în 2021>, <La struttura dellʾimmaginativo umano>, Morlacchi, 2021, Perugia, Italia, acordat de Universitatea din Perugia și Editura Morlacchi”, informează Filiala Pitești a Uniunii Armenilor din România.

Prelegerea cu tema „Proza Poeților. Tudor Arghezi”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 27 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„De o largă diversitate tematică, universul prozei argheziene include scene din viaţa monahală ori din umbra zidurilor închisorii, tablouri ale stărilor sociale, dar şi lumea copilăriei, iubirea maternă, paradisul miniatural şi artizanal. Arghezi a impus specii literare originale, <tableta> şi <biletul>, prin care a ridicat publicistica la rangul de literatură, afirmându-se drept cel mai mare şi mai virulent pamfletar român. El a descoperit unitatea discursului literar, ştergând graniţele între genuri şi specii, între poezie şi proză. A unit <în aceeaşi viziune poema şi romanul, poezia şi proza> (Nicolae Balotă). <Ca o lumină veşnic tânără, de o transparenţă pură prin luciditate, opera lui Tudor Arghezi a biruit timpul, copleşind memoria generaţiilor viitoare printr-un etern uman, printr-o universalitate a valorii, prin originalitatea expresiei> (Florea Firan)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

Spectacolul literar-artistic cu tema „Colindul – parte din educația tinerilor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat” din Pitești, eveniment care se va desfășura miercuri, 27 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vă aștept la Centrul Cultural Pitești, pentru a deschide sezonul colindelor. Colindul Sfântului Andrei anunță începutul sărbătorilor de iarnă; împreună vom arăta tinerilor că <pedagogia populară> încă este de actualitate. Alături de invitații noștri vom spune celor care ne privesc că educația este <capodopera părinților> și <adevărata artă pentru profesor>”, spune Maria Simona Mitroi.

Dialogul cu tema „Despre problemele emoționale”, în cadrul proiectului „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. psiholog Crenguța Belegan, eveniment care va avea loc joi, 28 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<Despre problemele emoţionale> este cât se poate de util ca să vorbim, pentru a le identifica la timp, pentru a ajuta ca ele să se desfăşoare firesc şi fără repercusiuni. Bucuria de a ne întâlni în fiecare lună cu doamna doctor psiholog Crenguța Belegan a dat încredere oamenilor prin temele alese şi prin explicaţiile primite în urma întrebărilor. Distinsa mea invitată va primi şi de această dată mai multe întrebări la care va da răspunsuri directe, pentru a fi înţelese de publicul larg. Nu contează vârsta şi nici experienţa vieţii, factorii declanşatori ai afişării emoţiilor sau ascunderii acestora sunt mulţi.
Dorim să ne fiţi alături ca de fiecare dată, plini de înţelegere, fiecare faţă de sine şi faţă de semenii care îşi exprimă emoţiile, unele limpezi, altele vibrante şi în acest fel să manifestăm compasiune!”, transmite Simona Vasilescu.

Prelegerea cu tema “Determinismul contraatacă”, în cadrul proiectului cultural “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de psihologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, joi, 28 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Se insistă pe ideea că nu putem fi liberi de la natură”, ne incită George Smeoreanu.

Prelegerea cu tema “Camil Petrescu: un scriitor care <a văzut idei>!”, în cadrul proiectului cultural “Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, susținut de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care va avea loc joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Nu ne putem închipui cum ar fi arătat literatura noastră fără Camil Petrescu. Cum ar fi evoluat perioada interbelică fără el. Poet, romancier, dramaturg, eseist și doctor în filosofie, el este considerat de mulți inițiatorul romanului românesc modern. Chiar și teatrul său a fost apreciat ca un moment marcant din istoria dramaturgiei românești grație intensității situațiilor dramatice și purității opozițiilor care intră în joc, dar și datorită forței copleșitoare pe care o au personajele. Din 1920, de când participă la ședințele cenaclului <Sburătorul>, în celebrul grup condus de Eugen Lovinescu, Camil Petrescu își va câștiga în mod constant publicul cititor, cu fiecare idee, cu fiecare publicație. Ca și personajul său din ultimul roman social inspirat de personalitatea lui Nicolae Bălcescu, putem spune că scriitorul a fost și el… un veritabil <om între oameni>!”, spune Magda Grigore.

Recitalul muzical cu titlul „Băiatul cu Chitara”, susținut de Trupa TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care se va desfășura vineri, 29 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dialogul cu tema “Preotul, psiholog social, factor de echilibru în societate”, în cadrul proiectului cultural “La Vama Vremii”, coordonat de scriitorul și publicistul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe preotul paroh al Catedralei Mioveni, Puiu Andrei Diaconescu, eveniment care se va desfășura vineri, 29 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *