O serie de măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, menite să reducă deficitul bugetar, au apărut pe final de 2024, printr-o ordonanță. Unele dintre prevederile ordonanței stabilesc înghețarea angajărilor la stat și interdicția de cumpărare, de către instituțiile de stat, a unor mașini noi.
Astfel, OUG 156/2024 interzice, în 2025, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de:
autoturisme;
mobilier și aparatură birotică.
Aceleași reguli se aplică și regiilor autonome înființate de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale, societăților/ companiilor naționale, precum și societăților comerciale la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau dețin o participație majoritară.
Pe de altă parte, interdicția de achiziționare de autoturisme sau mobilier nu se aplică operatorilor economici care le cumpără în baza obiectului principal de activitate stabilit prin actul de înființare, pentru punerea în funcțiune a unor noi capacități de producție sau a unor noi unități/ subunități ori dacă sunt achiziționate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate.
Buna ziua!
Institutiile statului ar putea achizitiona autorisme second-hand? In oug este precizat masini noi
Unde este precizat că este vorba de mașini noi? OUG nr. 34/2023 prevede clar:
”autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2014, cu modificările şi completările ulterioare; ”,
în timp ce
– Art. 3. din OG nr. 27/23011 dispune că – În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
2. autoturism – autovehicul cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto;