Instituțiile publice și companiile private au o nouă obligație, care rezultă din prevederile Legii 280/2023, intrată recent în vigoare. Conform actului normativ, entitățile care au mai mult de 10 locuri de parcare sunt obligate să dedice o parte dintre ele femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până în cinci ani.

Astfel, în parcările instituțiilor publice, magazinelor, supermarketurilor etc. (inclusiv în zonele de parcare gestionate de acestea), în cazul în care numărul total de locuri de parcare depășește 10, legea impune alocarea a cel puțin 4% dintre acestea (dar nu mai puțin de două), pentru a fi folosite de femeile însărcinate și de către persoanele care însoțesc copii cu vârsta de până la cinci ani.
Neconformarea celor vizați de aceste prevederi va atrage amenzi mari, firmele putând ajunge să plătească până la 10.000 de lei amendă: „nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.”

Totuși, legea prevede un termen de grație de șase luni pentru ca firmele și companiile să aibă timp să amenajeze și să marcheze locurile de parcare destinate exclusiv gravidelor și persoanelor însoțite de copii de până în cinci ani, răgaz care expiră la data de 22 aprilie 2024.

Constatarea contravențiilor menționate va putea fi făcută fie de către reprezentanții poliției rutiere, fie de către cei ai poliției locale, însă legea conține și o prevedere căreia „orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate”.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *