Amorina Ionela Dumitrescu Soare, medic primar Diabet Nutritie si Boli Metabolice, cu o experiență de peste zece ani în domeniul nutriției și tratamentului diabetului zaharat, atât în spitale, cât și în clinici private, va publica în Institutiilestatului.ro diferite sfaturi medicale. Mai multe detalii găsiți pe www.cabinetuldediabet.ro.

Astăzi, DESPRE DIABETUL ZAHARAT:

Diabetul zaharat este o afectiune determinata de cresterea valorilor glucozei serice. Diagnosticul acestuia se face prin probe de laborator, valori ale glicemiei serice ajeun peste 126 mg/dl, a hemoglobinei glicozilate peste 6.5% si valori de peste 200 mg/dl in orice moment al zilei. De asemenea se mai poate diagnostica cu ajutorul testului de toleranta la glucoza.
In functie de fenomenul fiziopatologic declansator, diabetul imbraca multe forme, iat tratamentul se adapteaza in functie de acestea. Cele mai cunoscute forme sunt diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, diabetul gestational, diabetul monogenic, diabetul secundar anumitor patologii de tipul pacreatite, boala Cushing, hipertiroidism, acromegalie sau diverselor terapii medicamentoase.
Diabetul zaharat tip 1 este specific copiilor si tinerilor, dar poate sa apara si la varste mai inaintate, de obicei cauza este autoimuna, asociindu-se sau nu cu alte boli autoimune de tipul tiroidita Hashimotto, boala Basedow, boala Addison, boala celiaca, vitiligo, etc. Datorita afectarii celulei beta pancreatice secretoare de insulina, apare deficitul de insulina si este necesar aportul exogen prin injectii sau pompe de insulina. Lipsa insulinei in organism este incompatibila cu viata.
Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet zaharat, aparuta la varste mai inaintate, dar in ultimii ani, datorita stilului de viata, frecventa acestuia a crescut si in randurile copiilor si adolescentilor. Caracteristic acestei forme de diabet este insulinorezistenta, incapacitatea organismului de a-si folosi eficient rezervele de insulina, de obicei asociata cu obezitatea, dislipidemiile, ficatul gras,. In acest caz obiectivul principal este scaderea ponderala, tratamentul dislipidemiei si sensibilizarea receptorilor de insulina cu ajutorul medicatiei. De multe ori doar prin alimentatie sanatoasa, miscare si scadere ponderala aceasta forma de diabet se remite si valorile glicemiei serice ajung aproape de limitele normale. Totusi , avand in vedere predispozitia genetica , nu se poate vorbi de o vindecare completa, monitorizarea, dieta si medicatia fiind necesare de multe ori pentru mentinerea valorilor glicemiei in parametrii optimi si impiedicarea aparitiei complicatiilor.
Diabetul gestational este diabetul aparut in sarcina, de obicei la testul din saptamana 24-28, fara ca persoana sa fi fost diagnosticata anterior cu diabet zaharat. Acesta se diagnosticheaza cu ajutorul testului de toleranta la glucoza in saptamana 24-28 de sarcina, cand apare insulinorezistenta fiziologica.Acesta se poate remite dupa sarcina. Pentru a vedea evolutia se vor efectua analize de laborator la sase saptamani dupa nastere. A nu se confunda cu diabetul zaharat preexistent sarcinii, care nu este diabet gestational.
In oricare dintre aceste cazuri este importanta o buna intelegere a notiunii de carbohidrati si alimentatie sanatoasa.Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii sunt sursa principala de energie a organismului, ei constituie un procent mare din alimentatia zilnica, acestia fiind scindati in glucoza in urma procesului de digestie. Glucoza este absorbita din tractul digestiv in sange si apoi preluata si utilizata. Toate aceste procese aparent simple sunt reglate neurohormonal, in functie de statusul organismului si de nevoile acestuia.
Glucoza este sursa principala de combustibil pentru creier, in lipsa acesteia creierul mai utilizeaza doar corpii cetonici.
Nevoile de glucoza ale organismului sunt acoperite prin aport alimentar, iar in perioadele de post prin sinteza propriului organism, proces numit gluconeogeneza, din alti constituenti, de exemplu aminoacizi. De asemenea atunci cand sursele de glucoza nu sunt suficiente, energia necesara va fi obtinuta prin arderea acizilor grasi, iar pentru creier vor fi folositi corpii cetonici.
Minimul de carbohidrati pe zi pentru prevenirea cetozei si consumului proteic este de minim 50-100 grame/zi. Este important sa stim sursele de carbohidrati si cantitatea de carbohidrati pe care acestea o contin. Astfel se vor putea aprecia cantitatea de carbohidrati consumata la fiecare masa.

Asadar carbohidratii sunt imortanti pentru buna functionate a corpului si activitatii sale de zi cu zi, la fel cum sunt importanti hormonii care regleza nivelul glicemiei din sange, fara acestia balanta nu ar mai exista. Si aici mentionam insulina si hormonii de contrareglare glucagon, adrenalina, cortizol, hormonul de crestere.
Carbohidratii reprezinta un mare procent dintr-o alimentatie sanatoasa. Pe acestia ii regasim in fructe si legume, in lapte, in cereale si leguminoase. Pe langa acestia exista si carbohidratii nedigerabili de catre organismul uman, acestia constituie fibrele alimentare.
Multe persoane asociaza carbohidratii cu cresterea in greutate, cu kg castigte. Este adevarat doar in cazul in care acestia se refera la bomboane, prajituri, sucuri, alimente cu continut mare de zahar si grasimi saturate, ciocolata, croissante, produse hipercalorice cu continut mare de zahar.
Asadar, nu toti carbohidratii sunt “nocivi”.
Din punct de vedere biochimic acestia pot fi impartiti in carbohidrati simpli mono si dizaharide si complecsi polihaharide, glicogenul cu origine animala si amidonul si fibrele solubile, fermentabile si insolubile, cu origine vegetala.
Toti acesti compusi vor fi scindati de catre enzimele digestive in glucoza , fructoza si galactoza , care vor fi absorbite activ din organism cu ajutorul unor transportori SGLT su GLUT. In exces moleculele de glucoza postprandial sunt transformate in glicogen, dar acesta va fi folosit in urmatoarea ora postprandial. Dupa umplerea rezervelor de glicogen , corpul trebuie sa gestioneze restul de molecule de glucoza. Acestea vor fi convertite in grasimi, prin cresterea sintezei de acizi grasi in motocondrii.
Dupa cum spuneam toate aceste sinteze si arderi sunt reglate hormonal de catre insulina si hormonii sai de contrareglare, pe baza unor semnale date de receptori celulari in functie de nivelul glucozei din sange si de statusul organismului la un anumit moment. Asadar nu este posibila viata fara insulina, asa cum nu este posibila buna functionare a creierului fara glucoza. Desi alimentatia este foarte importanta, la persoanele cu anumite forme de diabet in care deficitul de insulina este considerabil, aceasta nu este suficienta pentru mentinerea constanta a valorilor glicemiei. Pe de alta parte , pentru o buna functionalitate a planului terapeutic aportul alimentar corect este esential. Acesta va fi adaptat fiecarei persoane in parte in functie de tipul de diabet zaharat, tratamentul acestuia, stilul propriu de viata.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *