Falsul intelectual = falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani (art.321, Cod Penal).
Infractorii periculoși, versați, își premeditează faptele ce urmează a fi comise ceea ce constituie o circumstanță agravantă a răspunderii penale.
Premeditarea – este activitatea de natură preponderent psihică care precede înfăptuirea unei infracțiuni și care constă în luarea de către făptuitor a hotărârii de a comite fapta și în pregătirea executării acesteia cu privire la alegerea locului, timpului și a mijloacelor folosite (www.avocat.ro)
Ca exemplu: un angajat al statului comite o infracțiune de fals intelectual dacă întocmește un înscris oficial (contract, proces-verbal etc…) antedatându-l, adică dacă trece o dată anterioară față ziua la care a fost încheiat și semnat documentul, efectiv.
Dacă făptuitorul a avut grijă – din timp – să păstreze niște ”numere de ordine/înregistrare” în registrul de evidență a documentelor emise de instituția din care face parte, pentru a-și asigura posibilitatea de antedatare a unor acte, putem spune că infracțiunea de fals intelectual a fost în forma agravantă, întrucât fapta a fost premeditată.
Adică, a păstrat niște numere de ordine/înregistrare, cu intenție, știind că ulterior va folosi acele numere pentru a întocmi acte falsificate … și-a premeditat fapta.
Acum, haideți să citim din documentul oficial de control întocmit la DSVSA Argeș, din data de 22.03.2024:
”Nu au fost respectate prevederile legale referitoare la obligația entității auditate de înregistrare și evidență a tuturor documentelor intrate și ieșite din unitate precum și a celor întocmite pentru uz intern, în registrul utilizat la nivelul entității, în sensul că în perioada 28.12 – 29.12.2022 nu au fost completate cronologic și sistematic toare rândurile, fiind anulate un număr de 18 numere de înregistrare necompletate”.
Hmmm – NE ÎNTREBĂM – cum mama dracului au ”sărit din greșeală” ăștia 18 numere de înregistrare tocmai la sfârșitul anului?
Unii, ar zice că într-un asemenea caz cineva ar păstra libere niște numere de înregistrare ”că poate trebuie la anul”, dar noi nu facem nicio afirmație.
Da, poate ar fi bune – în general, nu doar la DSVSA Argeș – niște numere de înregistrare din anul anterior că nu se știe dacă ”nu s-a uitat să se întocmească vreun act la timpul lui” … s-ar putea spune … doar că dacă le folosești ulterior comiți o infracțiune.
Acum, dacă ne aducem aminte că la DSVSA Argeș s-a constatat că s-au efectuat plăți fără să existe contracte încheiate între părți cu medicii veterinari din teritoriu și că nu s-au întocmit unele procese-verbale la timpul lor putem spune multe … dar noi nu lansăm niciun fel de acuze.
Cert e, că dacă noi – muritori, oameni de rând, profani în ale controlului – am fi verificat … așa, din curiozitate … ce documente au fost înregistrate în preajma acestor numere de ordine ”sărite din greșeală” de la completare.
Le-am fi verificat pentru a ne asigura că numerele de înregistrare din registru nu au fost folosite în scopuri ilicite … adică, ne-am fi asigurat că documentele înregistrate cu numerele imediat învecinate celor 18 (”sărite din eroare”) nu sunt cumva antedatate.
Eheee … dacă sir. Isaac Newton nu se întreba de ce a căzut mărul din pom nu mai descoperea legea gravitației … și el n-avea prevăzută în fișa postului obligația de ”a-și pune întrebări” …
Mda … până la urmă, poți să și întorci spatele ca să te faci că nu vezi lucrurile rele care se întâmplă în preajma ta … nu-i așa?