Cazul preotului Marcel Popa care este și candidatul PNL la Primăria Mihăești a ajuns și în presa centrală.

Recorder a prezentat imagini de la slujba din Duminica Floriilor, pe 28 aprilie, unde au vorbit în biserică ministra Justiției, Alina Gorghiu, șefa filialei județene a PNL, și fostul prefect Radu Perianu, actual candidat liberal la conducerea Consiliului Județean Argeș.

După ce Marcel Popa a intrat în cursa electorală, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a transmis o adresă prin care anunța că, începând cu 1 mai, i se interzice acestuia să mai slujească în biserică.

Preotul PNL a încălcat interdicția și a oficiat slujba de Înviere, așa cum reiese dintr-o înregistrare video din biserică în Duminica Paștelui.

Contactat de Recorder, preotul susține că n-a știut de decizia Arhiepiscopiei. „Adresa n-am primit-o la 1 mai, doar am fost informat, nu știam care este conținutul adresei la ora respectivă. Am fost informat pe WhatsApp, nici nu mai știu, pentru că noi n-am avut timp atunci de așa ceva. Pentru că eu am cerut suspendarea de la 10 mai, asta a fost ideea”, a declarat Marcel Popa.

Preotul nu consideră însă că a depășit linia roșie trasată de BOR nici atunci când a invitat-o pe Alina Gorghiu să vorbească în biserică. Nu este propagandă electorală, insistă Marcel Popa, pentru că vicepreședinta PNL nu a îndemnat la vot.

„N-am făcut campanie în biserică, nu era începută campania electorală. Atunci era 28 aprilie. Eu eram candidat propus, dar nu era nicio depunere de candidatură, nu erau multe. Deci, chiar nu avea treabă una cu alta. Asta ce înseamnă? Chiar nu avem voie să vorbim cu oamenii sau… nu înțeleg? Adică, era un om de stat acolo, nu era oricine. N-are voie să meargă prin biserici?”, se apără pretendentul la Primăria Mihăești.

Vizita Alinei Gorghiu la biserica din Mihăești a făcut parte dintr-un turneu electoral prin județul Argeș în ziua de Florii, cu opriri în mai multe comune. Într-o postare pe Facebook din aceeași zi, 28 aprilie, Gorghiu își declara susținerea pentru Popa: „Mă bucur tare mult că preotul Marcel Popa este candidatul nostru la primărie”.

Recorder a solicitat un punct de vedere din partea ministrei Justiției, Alina Gorghiu. Până la momentul publicării articolului, nu a primit niciun răspuns.

Arhiepiscopul Calinic nu a binecuvântat candidatura

„Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul nu a acordat niciunui preot sau diacon binecuvântarea ori aprobarea arhierească scrisă de a candida la alegerile locale din anul 2024, ca independent, cu atât mai puțin din partea vreunui partid politic“, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului la solicitarea Recorder.

Aceștia spun că preotul Marcel Popa a fost informat despre „responsabilitatea implicării sale în politica partinică“ atât în scris, cât și verbal. Iar situația sa va fi analizată de forurile interne de judecată, care vor hotărî și măsurile care se impun.

„Modalitatea în care preotul alege să respecte sau să nu respecte legislația bisericească reprezintă propria-i libertate, pentru care, desigur, va răspunde în fața autorității bisericești superioare“, mai spun reprezentanții BOR.

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 3.2 / 5. Număr de voturi: 5

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *