Faptele preoților întăresc zicala „Fă ce zice popa, nu ce face popa!”

Este și cazul preotului Marcel Popa, candidat din PNL la alegerile locale pentru fotoliul de primar de la Mihăești. Acesta a candidat, împotriva hotărârii aprobate de Sinodul BOR. 

Un „Îndreptar” aprobat de Sinodul BOR la finalul în ședința din 29 februarie 2024, cu privire conduita personalului clerical în perspectiva multiplelor alegeri care vor avea loc în 2024, a fost publicat duminică pe site-ul agenție de știri a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR), basilica.ro.

Documentul rezumă în fapt mai multe hotărâri anterioare ale sinodului BOR, respectiv regulamente bisericești, dar este adus în actualitate „în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din anul 2024.

Pe scurt, preoților și diaconilor le este interzis să candideze pe listele vreunui partid politic, să fie membri ai vreunei formațiuni, ori să susțină candidați.

Ca excepție, le este permis să candideze, doar ca independenți, doar pentru funcțiile de consilier local sau consilier județean, în circumstanțe punctuale.

Totodată, BOR „reamintește apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești”.

Preotul Marcel Popa s-a șters în dos cu hotărârea aprobată de Sinodul BOR, s-a înscris în PNL și a candidat. După ce a luat bătaie de la tânăra primăriță Andreea Crîmpiță Matei, părințelul se căiește. Te și bușește râsul. A făcut campanie în biserică, întrerupând slujba pentru a vorbi șefii lui de partid Alina Gorghiu și Radu Perianu, a aruncat cu zoaie în contracandidați, a călcat în picioare toate normele bisericești și acum își cere scuze. 

În fine! Au trecut alegerile și preotul care a pierdut a plecat cu coada între picioare. Mai-marii bisericii argeșene l-au trimis într-o „pușcărie” a preoților menită să-l readucă pe calea cea bună. Așa cum infractorii de drept comun sunt trimiși la penitenciar pentru reabilitare, tot așa și preoții care calcă strâmb de pe calea celor dumnezeiești sunt trimiși să se liniștească într-o perioadă de călugărie la o mănăstire. Așa că preotul de la Mihăești a ajuns la Mănăstirea Slănic de la Aninoasa. A stat la mănăstire câteva luni, iar acum a revenit în biserica din Mihăești, de unde a plecat în politică din funcția de preot paroh.

Așteptăm cu interes să vedem dacă Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului îl va premia pe Popa Marcel după mesajul postat pe rețelele de socializare: „După o perioadă îndelungată de rugăciune, răbdare și meditare, consider că este momentul să-mi retrag anumite declarații făcute în contextul campaniei electorale și să-mi cer iertare față de oamenii cărora, direct sau indirect, le-am pricinuit vreo supărare. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze!” și îl va înscăuna în funcția deținută înainte de aventura din alegerile locale.

Mai am o curiozitate. Care declarații și le retrage? Cele în care spunea că PNL Argeș are cei mai buni candidați? Recunoaște preotul că nu a fost pe „calea dreaptă”?

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 4 / 5. Număr de voturi: 6

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *