
La Câmpulung, Bulevardul Pardon e un simbol al municipiului. Azi, din păcate, bulevardul şi-a pierdut farmecul de odinioară, sub bagheta fermecată a primăriţei Elena Lasconi. Social democrata Corina Scarlat a explicat că mobilierul stradal e de o mare jale:
“Bomboana de pe coliva regretatului bulevard Pardon din Câmpulung este mobilierul stradal, ales de primărița Elena Lasconi după bunul plac și amplasat fără autorizație.
Stâlpișorii (bolarzii), tomberoanele de gunoi, bâncile și jgheaburile cu flori desăvârșesc imaginea de kitsch din centrul Câmpulungului, după ce mai întâi bulevardul a fost mutilat prin lătirea trotuarelor, îngustarea și scurtarea aleii centrale și defrișarea teilor.
JGHEABURILE CU FLORI
Jgheaburile cu flori au apărut în discuție la o conferință de presă din luna mai, ca să îndulcească pastila amară pentru câmpulungeni, când primărița a anunțat că va tăia 20 de tei, de parcă jgheaburile ei ar fi putut înlocui sau compensa teii masacrați.
Ca să prevină orice obiecții despre jgheaburi, primărița a pretins că va consulta peisagiști, Facultatea de Horticultură etc. Pasămite primărița lucrează “științific” și cu “grijă” pentru patrimoniul orașului, acesta era mesajul.
Însă când a trecut la fapte primărița a uitat ce a promis.
Peisagista și horticultoarea a devenit ea însăși. A declarat despre florile din jgheaburi că va pune “ce mai găsim pe la ADP”.
Ca să arate că este primărița care “pune mâna și face”, Lasconi s-a filmat în sera ADP cum făcea ea însăși aranjamentul floral și le spunea muncitoarelor “mai pune o ferigă, aici mai merg două mușcate”.
BĂNCILE
Și în legătură cu alegerea băncilor, primărița a pretins că acestea ar fi fost alese de o echipă de arhitecți. În stilul ei bombastic primărița a citit și o listă de orașe din lume unde ar mai fi asemenea bănci, printre care Londra, Moscova, Varșovia, Abu Dhabi si Hamburg. A mai pretins și că băncile ar îmbina istoria și trecutul cu modernul. Povești!
Băncile lui Lasconi se potrivesc “ca nuca în perete” cu bulevardul. Băncile au ramele de culoare albiciosă pentru că sunt din aliaj de aluminiu și nu merg alături de stâlpii de iluminat care sunt negri. De altfel și culoarea deschisă a părții de lemn a băncilor este hazardată.
Bulevardul este o zonă istorică, o mare parte dintre clădiri fiind monumente protejate din patrimoniul național.
Băncile nu se potrivesc aici pentru că sunt făcute în stil minimalist geometric. Sunt niște bănci de grădină, mai degrabă potrivite în curtea lui Lasconi, din Valea Bărbușii, decât pe Bulevard.
În galeria foto vă prezint mobilierul unei terase de cartier din București, identic cu băncile lui Lasconi. De asemenea, vă prezint și o bancă în stil clasic, care s-ar fi potrivit pe bulevard.
Nu înțeleg nici rațiunile “peisagistice” pentru care 57 dintre băncile de pe bulevard sunt cu spătar și 13 sunt fărâ spătar. Le-a primit la superoferta? Pare mai degrabă că firma a adunat tot ce mai avea prin depozit ca sa onoreze comanda. Așa se lucrează pentru un sit istoric de patrimoniu național?
TOMBEROANELE
Tomberoanele de gunoi sunt de mari dimensiuni, cât niște dulapuri, pe motiv că sunt destinate colectării selective a deșeurilor, separat pentru gunoi umed, hârtie și sticlă.
După ce că sunt prea mari, sunt și prea multe. La un aliniament de 300 metri cu 70 bănci au fost amplasate 40 tomberoane!
În loc ca prezența coșurilor de gunoi să fie discretă, tomberoanele dau nota peisajului urban, prin număr și dimensiuni. Tomberoanele au devenit marca și elementul de identitate vizuală a bulevardului Pardon!
Faptul că tomberoanele sunt prevăzute pentru colectare selectivă a deșeurilor mi se pare deopotrivă inadecvare și tupeu.
Nu se face colectare selectivă în general, în Câmpulung, motiv pentru care Primăria este pasibilă de amenzi din partea Gărzii de Mediu pentru că nu a atins ținta de colectare selectivă fixată prin lege și directive europene, însă pe Lasconi a apucat-o colectarea selectivă chiar pe bulevard.
Ținta pentru România de colectare selectivă este de 55% până în 2025. Nu putea oare Lasconi să încadreze gunoiul de pe bulevard în restul de 45% și să renunțe la tomberoanele cât niște dulapuri și să pună în loc niște coșuri discrete?
BOLARZII
Bolarzii (stâlpișorii) de pe marginea trotuarelor sunt inutili, nu au niciun rost și sunt și ilegali, pentru că dimensiunea lor contravine reglementărilor aprobate prin ordin de ministru. Prezența lor aduce și o modificare semnificativă sitului de patrimoniu național.
FĂRĂ AUTORIZAȚIE
Obiectele de mobilier urban nu figurau în proiectul inițial după cum spune chiar primărița. Dar pentru acel proiect și nu pentru altul a fost eliberată autorizația de construire si obținute avizele de la Direcția de Cultură sau Poliția Rutieră. Rezultă că nu există autorizare pentru aceste obiecte. Nici măcar pe “noul” proiect ale cărui planșe colorate le flutura primărița în fața presei nu există asa ceva.
NU MĂ TEM!
Instituțiile statului cu competențe privind protejarea bulevardului și respectarea legalității au întors capul. În Consiliul Local nu se pun întrebări. În spațiul public, pe rețele sociale, lasconiștii mă asaltează cu invective, injurii și amenințări, uneori chiar cu violența fizică.
Iubesc Câmpulungul și mă doare inima când văd ce se întâmplă. Cred în democrație, în dreptul la liberă exprimare și în dezbaterea publică!
Nu pot fi intimidată! Orașul este al nostru, merită să luptăm pentru el! Câmpulung merită mai mult!”, a scris Corina Scarlat, pe pagina sa de Facebook.