Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a înființat în trecut două organizații non-guvernamentale, o parte dintre apropiații săi, membri ai acestor ONG-uri, ajungând ulterior să dețină mai multe funcții importante în statul român, informează Libertatea.

În 2006, Lucian Bode fonda Asociația „Pro Demos” din Zalău, județul Sălaj. Pe atunci, el era inginer, șef serviciu de exploatare și inginer la Electrica. Deși, potrivit registrul asociațiilor, ONG-ul se ocupa cu „activități socio-culturale destinate tinerilor”, având ca finalitate stimularea implicării acestora în viața publică, în fapt, era o asociație care reunea, în special, tinerii politicieni PDL-iști din județ. De exemplu, Pro Demos i-a sărit în apărare președintelui Traian Băsescu în 2007, an în care a fost organizat referendumul de demitere a acestuia. Iar în 2009, același ONG a fost acuzat că face politică în școli. Mai precis, „liberalul” Mirel Taloș a denunțat campania de informare „Primul vot”, realizată de Prefectura Sălaj și ONG-ul Pro Demos într-un liceu local. La vremea respectivă, „subprefect era Cristian-Claudiu Bîrsan, cel care îl ajutase pe Bode să înființeze Pro Demos”.

În 2018, Lucian Bode a înființat al doilea ONG, „Sălăjenii contează”, care are un logo chiar în culorile PNL – galben și albastru. Scopul declarat al asociației era să încurajeze implicarea sălăjenilor în luarea deciziilor publice.

O parte dintre apropiații lui Bode din aceste ONG-uri au ajuns apoi să dețină numeroase funcții politice și administrative în statul român, după cum explică Libertatea.

Oamenii pe care Bode i-a plasat prin instituții

De exemplu, Cristian-Claudiu Bîrsan a deținut numeroase funcții precum subprefect, viceprimar, consilier local și județean. Din noiembrie 2020, el e vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, funcție pentru care primește, potrivit declarației de avere, 12.168 de lei pe lună. Acesta mai are și o indemnizație anuală de 15.346 de lei, de la A.D.I. Ecodes, care se ocupă de gestionarea deșeurilor și care se află în subordinea CJ Sălaj.

Bogdan George Ilea a fost consilier onorific al lui Bode, pe vremea în care acesta era ministrul Transporturilor. În 2020 a candidat la alegerile parlamentare, la fel ca Bode, apoi, în timpul scurtei guvernări PNL – USR – UDMR, a fost impus secretar de stat în Ministerul Justiției. De asemenea, el a fost plasat membru în consiliile de administrație ale mai multor companii, printre care CFR, Romatsa, TAROM, Compania Națională de Investiții și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Potrivit ultimei declarații de avere, unele dintre aceste funcții i-au adus, între aprilie 2021 și aprilie 2022, venituri de aproape 150.000 de lei, informează Libertatea.

Paul Maghiu a asigurat inițial comunicarea mai multor companii de stat, apoi, în 2020, a fost numit în funcția de director al cancelariei prefectului Sălaj, liberalul Marcel Virgil Țurcaș. A lucrat și la Poșta Română pentru scurt timp, iar la finalul lunii mai 2021 a devenit administratorul public al județului Sălaj. De asemenea, este la al doilea mandat de consilier județean, funcție din care câștigă, potrivit declarației de avere, 5.475 de lei.

Marcel Zaharia, vicepreședinte al primului ONG înființat de Bode, nu are un CV public, dar, potrivit ultimei declarații de avere, din iunie 2022, nu e doar consilier județean, ci și director al sucursalei Zalău din cadrul Companiei de Apă Someș și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Sălaj. De asemenea, el este și secretar general al Biroului Permanent Județean al filialei PNL din Sălaj. Între 2021 și 2022, funcția de director la compania de apă i-a adus 90.101 lei, funcția de consilier îi aduce anual 13.140 de lei, iar cea de președinte al ATOP – 15.334 de lei.

Septimiu Cătălin Țurcaș a fost reales primar în Șimleu Silvaniei pentru al cincilea mandat. Ultimul mandat s-a terminat abrupt după ce a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, la 3 ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj, pentru abuz în serviciu. La două luni de la condamnare a devenit administrator public al Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, funcție în care se află și acum.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 3 / 5. Număr de voturi: 3

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *