Mihai Coteț, cel care se duce pe la televiziunile naționale și ne spune că a făcut școală multă și la timpul ei, a dat cu limba română de gard. Și pentru a nu mai zice liberalii că suntem noi răi, îl lăsăm pe profesorul de la Universitatea de Vest din Timişoara şi lingvist, Marcel Tolcea, să-i explice lui Mihaiță cum stă treaba cu nou-născuții și noii-născuți.

Mihăiță, ia aminte! E proiectul tău de suflet și te faci de cacao cu el!

Într-una dintre rubricile sale, Marcel Tolcea povesteşte că unul dintre ascultătorii rubricii i-a scris pe Facebook un mesaj în care l-a rugat să spună dacă este corect „noi-născuţi” şi nu „nou-născuţi”. „E de apreciat că ascultătorul pune cratimă între nou/noi şi născut/născuţi”, a subliniat Marcel Tolcea.

Profesorul a explicat apoi care este forma corectă. „DOOM-ul ne îndeamnă să scriem «nou-născuţi» fiindcă «nou» are sensul de «recent», «tocmai», fiind adverb. Ştim că adverbul este invariabil, nu-şi schimbă forma. Aşadar, spunem şi scriem «nou-născuţii din noaptea de Paşte» sau «nou-născutele gemene ale Casei Regale» şi nu «noii-născuţi din noaptea de Paşte sau noile-născute gemene ale Casei Regale»”, a explicat profesorul Marcel Tolcea. După aceleaşi reguli funcţionează şi „rău-platnic”. Varianta corectă este „rău-platnici” şi nu „răi-platnici”.

Mihăiță, ai înțeles cum stă treaba cu nou-născuții? Învață și apoi poți depune un nou proiect de hotărâre! Până atunci, ciocul mic!

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 3.6 / 5. Număr de voturi: 5

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *