Șapte partide au parlamentari, deși nu au trecut testul electoral din 2020. Astfel, participarea unor astfel de formațiuni la deciziile Parlamentului devine un fenomen al actualei legislaturi.

Concret, aproape 40 de parlamentari aparțin unor formațiuni care nu au trecut testul electoral.

Este vorba despre aproape 40 de parlamentari care acum sunt membri ai unor partide care fie nu erau înființate la momentul alegerilor parlamentare din 2020, fie au picat la votul electoratului, obținând un rezultat prea mic.

Dintre acestea se remarcă noile formațiuni, precum REPER și Forța Dreptei, care au rupt membri din fostele partide conduse de fondatorii lor.
Mulți membri au plecat și din AUR în urma unor conflicte cu șeful formațiunii politice, George Simion, partidul părând a se fărâmița într-o ploaie de alte partide politice cu caracter naționalist. Aici se remarcă în primul rând Diana Șoșoacă, recrutată de S.O.S. România, partid înființat în 2021. După plecarea din AUR, senatoarea a fost și membră a Partidului Neamului Românesc.
Alți patru foști membri AUR s-au alăturat Partidului Alternativa Dreaptă (AD), care și-a testat șansele la alegerile din 2020, însă a obținut un rezultat prea slab, sub pragul necesar de 5% pentru a putea câștiga reprezentanți în Legislativ. Partidul, reprezentat acum în Legislativ de Evdochia Aelenei, Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Daniel-Gheorghe Rusu, a obținut doar 2.233 de voturi pentru Senat și 2.005 la Camera Deputaților.

Un alt fost membru AUR, Mihai Lasca, este acum singurul reprezentant din Parlament al Partidului Patrioții Poporului Român (PPR).

Nu în ultimul rând, este Alianța Pentru Patrie (APP), formațiune fondată de fostul PSD-ist Codrin Ștefănescu în jurul lui Liviu Dragnea. Partidul a ajuns să fie reprezentat în Legislativ de un alt personaj controversat, Francisc Tobă, intrat tot pe listele AUR și care a mai avut un mandat între anii 1992 și 1996, fiind membru al Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR).
Alți patru parlamentari afiliați PSD sunt, de fapt, membri ai Partidul Puterii Umaniste (PPUSL), altă formațiune care și-a încercat șansele la alegerile din 2020, dar nu a trecut testul electoral: Steluţa-Gustica Cătăniciu, fostul ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, fiul fostului primar al sectorului 5, Vlad-Piedone Popescu și Ana-Loredana Predescu

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *