Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a avut astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, o întâlnire cu Huiman Yi, președintele Băncii Industriale și Comerciale a Chinei (ICBC).

 „Am discutat câteva chestiuni importante pentru noi. Domnul președinte a prezentat interesul foarte clar și decizia conducerii Băncii Industriale și Comerciale a Chinei de a susține financiar proiectele de investiții convenite de cele două Guverne.”, a declarat viceprim-ministrul român, la finalul întrevederii. Este vorba despre proiectele de investiții în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și despre proiectele de investiții în celelalte capacități de producție energetică aflate în faze de negociere avansate cu autoritățile române.

Liviu Dragnea a subliniat că cel mai important subiect discutat astăzi se referă la proiectul Cernavodă: „Ne-au transmis decizia lor de a finanța atât proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cât și celelalte proiecte de producție energetică –Tarnița-Lăpuștești și Rovinari, în primă fază.”

Viceprim-ministrul a arătat că Banca a anunțat decizia fermă de a susține investiția în infrastructura feroviară pe care statul român dorește să o realizeze cu parteneri chinezi, în special trenul de mare viteză. Conform discuțiilor de astăzi, Banca este interesată să faciliteze companii care au afaceri în România în domeniul agricol, dar și companii din China interesate să investească în agricultură. De asemenea, susține un proiect foarte important de energie eoliană în țara noastră. Totodată, ICBC analizează posibilitatea ca, în perioada următoare, să deschidă o filială și în România, ținând cont și de modul de derulare a investițiilor negociate. Banca a stabilit deja o echipă care va fi permanent aici la finalizarea negocierilor.

„Anul trecut, când primul ministru al Chinei, Li Keqiang, a vizitat România, cele două țări au semnat o serie de documente importante. Vizita noastră actuală are ca obiectiv să monitorizeze îndeaproape proiectele și cum poate contribui ICBC cu servicii financiare la implementarea lor.”, a precizat Huiman Yi, președintele ICBC.

* * *

Banca Industrială și Comercială are active financiare în valoare de 3,2 trilioane de dolari. ICBC are, în prezent, filiale în peste 40 de țări și finanțează investiții pe care companiile chinezești le fac și în China, dar și în lume. Banca înregistrează peste 5 milioane de clienți din rândul companiilor, iar din rândul persoanelor fizice – majoritatea cetățenilor chinezi.

Liviu Dragnea conduce Comitetul interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la București, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. România și China au semnat, la acea dată, acte de colaborare în diferite domenii, de la energie nucleară, până la exportul de produse agricole spre China. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.

În luna martie 2014, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a efectuat o vizită de lucru în China, pentru evaluarea stadiului de implementare a propunerilor de cooperare aferente înţelegerilor dintre România şi China, semnate anul trecut.

Tot în acest an, pe 20 iunie, la București, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu președintele China General Nuclear Power Holding Corporation, cea mai mare companie din lume în domeniul construcției de centrale nucleare, în urma căreia a anunțat că negocierile privind investiţia la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă sunt foarte aproape de finalizare.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *