Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, s-a întâlnit, astăzi, la sediul MMFPSPV, cu secretarul de stat în Ministerul Federal al Muncii şi Problemelor Sociale din Germania, domnul Jörg Asmussen. Acesta a fost însoţit de E.S. domnul Hans Werner Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, precum şi de domnul Holger Winkler şi domnul Wolfgang Husemann, directori în cadrul ministerului german al Muncii.

 Mobilitatea forței de muncă, incluziunea socială a romilor şi proiectele din cadrul Garanției pentru tineri au fost principalele teme abordate în discuţii de cele două părţi.

Mobilitatea lucrătorilor în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate pentru statele membre, implicit pentru România și Germania, iar cooperarea între acestea poate duce la identificarea unor soluții viabile la provocările care pot să apară pe piețele muncii din aceste state”. – a declarat doamna Rovana Plumb, în timpul întrevederii.

Dincolo de integrarea reușită a cetățenilor români pe piața muncii din Germania, există probleme în ceea ce privește mobilitatea cetățenilor sau lucrătorilor români spre Germania. De aceea, trebuie acordată o importanță mai mare protecției acestora și combaterii muncii fără forme legale.” – a adăugat domnia sa.

Ministrul român al Muncii a salutat, în acest context, inițiativa cancelarului german, doamna Angela Merkel, de a introduce salariul minim în Germania, apreciindu-l drept o garanție a faptului că lucrătorii români care ajung pe teritoriul statului german, în căutarea unui loc de muncă, nu vor fi exploatați.

În discuţiile despre cetăţenii români de etnie romă, oficialul MMFPSPV a apreciat că îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestora şi incluziunea lor socială se poate realiza doar printr-o abordare integrată, într-un cadru mai larg, european, bazată pe soluţii comune şi pe coordonarea iniţiativelor şi măsurilor din domeniile educaţiei, ocupării, locuirii şi sănătăţii, atât la nivel central, cât şi local, la nivel de comunitate.

“Ştiu că este un proces de lungă durată, dar, în timp, rezultatele vor fi semnificativ vizibile. De altfel, incluziunea socială a romilor nu reprezintă o provocare nouă, determinarea în identificaferea soluţiilor fiind demonstrată de o gamă largă de măsuri adoptate de MMFPSPV. În cadrul Strategiei de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020 s-au obţinut deja rezultate în domeniul ocupării. În prezent, documentul  este în curs de revizuire şi completare, în contextul pregătirii programării bugetare a FSE pentru perioada 2014-2020.” – a completat doamna Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a recomandat delegaţiei din Germania ca, în cazul în care există idei de proiecte concrete, să se ia în calcul şi potenţialul economiei sociale din România. Acesta poate fi valorificat prin sprijinirea persoanelor din grupurile vulnerabile pentru înfiinţarea de entităţi de economie socială, precum şi prin formarea abilităţilor de antreprenoriat social.

„Susţinem ideea dezvoltării de proiecte (pilot) de dezvoltare comunitară cu măsuri integrate din domeniile educaţiei, ocupării, locuirii şi sănătăţii şi eventual din domeniul agriculturii, în zonele rurale cu potenţial. De asemenea, organizarea unor stagii de practică sau ucenicie la locul de muncă, care să se desfăşoare fie la nivel naţional, fie în Germania, cu condiţia revenirii şi intrării pe piaţa muncii din România a beneficiarilor, ori organizarea unor târguri sau pieţe de desfacere în Germania, pentru meşteşugarii romi, sunt alte idei de proiecte.” – a precizat doamna Rovana Plumb.

În continuarea întrevederii, domnia sa a prezentat delegaţiei germane eforturile întreprinse de MMFPSPV, în anul 2014, pentru a identifica, cu prioritate, soluțiile care vor duce la diminuarea nivelului ridicat al șomajului în rândul tinerilor și la îmbunătățirea situației socio-profesionale a acestora.

Oficialul român a semnalat implementarea mai multor proiecte și instrumente de politică publică, printre care Planul de implementare a Garanției pentru Tineret 2014 – 2015, Strategia Națională privind Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020 și planul de acțiuni aferent acesteia, proiectele pilot Garanția pentru tineret, alături de o serie de legi referitoare la sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu precădere în rândul elevilor, studenților și absolvenților de învățământ superior.

La finalul întâlnirii, ministrul Muncii a reamintit celor prezenţi că Ministerul român al Muncii poate colabora cu ministerul omolog și cu alte autorități cu  competenţe din Germania pentru identificarea de soluţii care să ducă la o mai bună inserţie a muncitorilor români pe piaţa muncii din Germania, precum şi la informarea cetățenilor români care doresc să muncească acolo, în scopul prevenirii exploatării şi a abuzurilor.”

Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul Federal de Interne german, la data de 31.03.2014, în Germania erau înregistraţi 287.238 cetăţeni cu paşaport românesc.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *