Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Ioana Maria Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, au prezentat, miercuri, 17 septembrie 2014, într-o conferință de presă, alături de premierul României, Victor Ponta, concluziile studiului privind evaluarea ex–post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la făină, pâine şi specialităţi de panificaţie.

 Având în vedere rezultatele studiului, ministrul Daniel Constantin a precizat că, după un an de la aplicarea măsurii reducerii TVA pe lanțul morărit-panificație, mediu de afaceri este mult mai sănătos, ca urmare a faptului că societățile care în septembrie 2013 erau în insolvență au reușit să depășească perioada dificilă datorită reducerii fiscalității. De asemenea, numărul societăților comerciale evazioniste din acest sector s-a diminuat, în timp ce numărul salariaților cu carte de muncă, activi în zona de producție și comercializare a pâinii, a crescut semnificativ.

În perioada septembrie 2013 – iunie 2014, prețul pâinii, în medie, s-a diminuat cu 10,25%, iar producția fiscalizată de făină de grâu și secară a cunoscut un avans de 16%, iar producția de pâine, o creștere de 18%. Per total, reducerea evaziunii fiscale poate fi estimată în jurul cifrei de 300 de milioane de lei”, a concluzionat Daniel Constantin.

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a subliniat că măsura reducerii TVA s-a dovedit a fi una corectă pentru piața de morărit și panificație. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat: ”Proiectul reducerii TVA-ului în sectorul morărit și panificație a fost unul de succes. Există trei puncte esențiale fără de care niciun proiect de acest fel nu poate avea succes. Calculele, curajul de a lua aceasta măsură și parteneriatul cu mediul privat. Astfel, avem mai mulți angajați fiscalizați, producție mai mare, încasări mai mari la buget. Acest lucru îmi dă speranța că și alte măsuri, deja adoptate, cum este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, vor avea după un an de zile același succes. România poate și trebuie să reducă TVA-ul și pentru alte categorii de produse agroalimentare, în principal la sectoarele legume-fructe și carne”.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *