Maricel Popa, secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei, a participat, în perioada 28 august – 4 septembrie a.c., la Forumul de Investitii China – Europa Centrală şi de Est (9+1) de la Praga și la Forumul Economic de la Krynica-Zdroj, Polonia.

 Maricel Popa, secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei, a participat, în perioada 28 august – 4 septembrie a.c., la Forumul de Investitii China – Europa Centrală şi de Est (9+1) de la Praga și la Forumul Economic de la Krynica-Zdroj, Polonia.

Lucrările Forumului de Investitii China-ECE (9+1) de la Praga s-au desfăşurat pe patru secţiuni tematice, Maricel Popa, coordonatorul naţional desemnat al acestei manifestări, șeful delegaţiei române, participând la lucrările secțiunilor Business and Mutual Investment (Mediul de afaceri și Investiții reciproce) și Industry, Engineering, Energy and Infrastructure (Industrie, Inginerie, Energie si Infrastructură).

În marja reuniunii, oficialul Ministerului Economiei a avut întrevederi bilaterale cu reprezentanți din Republica Populară Chineză, ambele părți manifestându-și interesul pentru dezvoltarea unor parteneriate româno-chineze, în special în domenii precum cel al parcurilor industriale sau energetic. Totodată secretarul de stat, Maricel Popa, a facilitat întrevederi bilaterale între membrii delegației române și reprezentanți ai R.P. Chineze din domenii specifice, precum cel al sării, al apelor minerale sau al cuprului.

Cu această ocazie, vice-premierul Zhang Gaoli, șeful delegației chineze, a apreciat colaborarea între structurile administraţiilor locale, care reprezintă „motorul” cooperării în formatul 16+1, format recunoscut internațional după doi ani de la lansarea ce a avut loc la Varşovia. În context, demnitarul chinez a menționat documentul Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE, adoptat la Summit-ul de la Bucureşti din anul 2013 și care reprezintă programul politic al cooperării în formatul 16+1, precizând că, în domeniul investiţiilor, guvernul de la Beijing doreşte ca cele 16 state din Europa Centrală şi de Est să reprezinte „poarta de intrare a investiţiilor chineze în UE”. De asemenea, vice-premierul Gaoli a invitat companiile din cele 16 state să-şi îndrepte atenţia spre provinciile din centrul şi din vestul Chinei, care sunt mai slab dezvoltate.

Din delegația română au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Externe, S.C. CUPRU MIN SA, C.N. SALROM, Compania Națională a Apelor Minerale și CNCIR.

Pe agenda ediției din acest an a Forumului Economic de la Krynica-Zdroj, desfășurată sub genericul „Lumea post-criză: Timpul pentru noi lideri”, au fost incluse peste 120 de subiecte din 12 arii tematice, printre care: macroeconomia, politica internaţională, noua economie, statul şi reformele, energie, afaceri şi management, Uniunea Europeană şi vecinii săi.

Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a susținut, în cadrul secțiunii Energy Security Based on the Energy Mix (Securitatea energetică bazată pe mixul de surse de energie) o prezentare extinsă a obiectivelor actuale și strategiei energetice a României, corelate cu provocările întâmpinate de autoritățile române și necesitățile reale de investiții în sistemul energetic național.

Astfel, impulsionarea cooperării regionale în vederea întăririi securităţii energetice, asigurarea diversificării surselor de aprovizionare cu energie şi punerea în valoare mai eficientă a resurselor naționale reprezintă principalele priorități despre care a vorbit secretarul de stat Maricel Popa.

De asemenea, acesta a mentionat, în alocuțiunea sa, că asigurarea independenței energetice, promovarea proiectelor strategice și utilizarea eficientă a resursele energetice naționale au reprezentat pentru România elementele cheie avute în vedere la stabilirea politiciilor vizând rețeaua energetică națională, precizând totodată că, în continuare, carbunele rămâne o sursă importantă pentru asigurarea securității energetice, chiar dacă, în timp, contribuția sa la mixul energetic va descrește.

Forumul Economic de la Krynica-Zdroj a reunit reprezentanți ai unor instituții publice și corporații din Polonia, Cehia, Franța, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și România.

Informații de background

Forumul de Investitii China-ECE

Formatul cooperării China-ECE este o iniţiativă chineză, lansată în anul 2011, cu prilejul vizitei premierului chinez Wen Jiabao la Budapesta (24-25 iunie), când a avut loc prima reuniune a Formului, cu participarea miniştrilor responsabili cu economia şi dezvoltarea din 16 state ale regiunii. Cele 16 state au fost: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria, dintre care 11 sunt membre ale UE.

A doua reuniune a Forumului a avut loc la Varşovia (26 aprilie 2012) cu participarea tuturor şefilor de

guvern din statele ECE (aceleaşi ca şi la Budapesta, mai puţin Austria), cu excepţia Bulgariei (viceprim-ministru). Cu acest prilej, premierul WEN Jiabao a lansat 12 propuneri de promovare a cooperării între China şi statele ECE, ale căror puncte principale sunt:

 deschiderea unei linii dedicate de creditare de 10 miliarde USD pentru investiţii în statele ECE;

 crearea unui fond comun de investiţii pentru care China a avansat 500 de milioane USD;

 înfiinţarea unui comitet de experţi în domeniul infrastructurii;

 dezvoltarea cooperării culturale, turistice, în domeniul educaţiei ş.a.

 întrunirea unor forumuri pe domenii distincte – cultură, turism, cercetare, forumul tinerilor

politicieni.

A treia reuniune a Forumului a avut loc la Bucureşti la 26 noiembrie 2013, în cadrul acesteia fiind adoptat documentul politic întitulat „Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE”.

În paralel cu Summit-urile la nivel de premieri, se organizează anual, alternativ în China şi într-una din ţările Europei Centrale şi de Est, reuniuni pe diferite teme de interes comun. Una dintre acestea este Reuniunea Liderilor Locali la care participă coordonatorii naţionali şi reprezentanţi ai structurilor administraţiei locale (judeţene, regionale, orăşeneşti şi comunale) din China, respectiv din cele 16 state din Europa Centrală şi de Est. Prima ediţie a avut loc la Chongqing în 2013, iar a doua ediţie a fost găzduită de Praga, în perioada 28-29 august 2014.

Forumul Economic de la Krynica-Zdroj

Forumul Economic de la Krynica-Zdroj este cea mai importantă conferinţă economică din Europa Centrală şi de Est, reunind preşedinţi, prim-miniştri, miniştri, comisari ai Uniunii Europene, reprezentanţi ai celor mai mari corporaţii şi centre de analiză.

În ultimii ani, printre participanţii la dezbaterile desfăşurate la Krynica s-au numărat preşedinţii Comisiei Europene, preşedinţii Poloniei, Ucrainei, Lituaniei, Estoniei; prim-miniştrii Poloniei, Slovaciei, Cehiei, Ungariei, Republicii Moldova şi Ucrainei; comisarii europeni pentru sănătate, dezvoltare regională, programare financiară şi buget, precum şi reprezentanţi guvernamentali din peste zece ţări europene, printre alţii.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *