Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a participat în data de 9 septembrie a.c., în calitate de key note speaker la Recepția de Toamnă a Economiei Austriece, eveniment devenit tradițional, organizată de Secția Comercială a Ambasadei Austriei la București.

 În context, demnitarul Ministerului Economiei, Maricel Popa, a relevat importanța relației bilaterale economice, oferind câteva repere ale stadiului și perspectivelor cooperării dintre România și Austria.

Avansul României cu 17 poziții în clasamentul competitivității economice, întocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF) a fost posibil și ca urmare a consolidării cooperării economice bilaterale, a investițiilor și a transferului tehnologic din Austria către țara noastră.

De asemenea, secretarul de stat Maricel Popa i-a adresat mulțumiri ambasadorului Republicii Austria, dr. Michael Schwarzinger, la încheierea mandatului său în România atât pentru activitatea depusă, cât și pentru deschiderea și dialogul purtat în această perioadă, transmițându-i, totodată urările sale pentru un real succes în parcursul profesional viitor.

La eveniment au participat reprezentanti ai mediului de afaceri austriac si roman, politicieni si membri ai corpului diplomatic acreditat in Romania.

Informații de background:

Schimburile totale comerciale la sfârșitul anului 2013 au ajuns la aproape 3,4 miliarde Euro, în creștere cu 2.12%, ponderea fiind de 3,23%. Austria ocupă locul 9 în topul partenerilor comerciali ai României. Exportul a înregistrat 1,2 miliarde Euro, în creștere cu 14,36% (locul 11, pondere 2,37%), iar importul 2,2 miliarde Euro, înregistrând o diminuare de -3,26% (locul 7, pondere: 4,00%).

Conform datelor statistice, la nivelul lunii mai 2014, schimburile comerciale au atins 1,4 mld. Euro (în crestere cu 2,39%) reprezentând o pondere de 3,11% (locul 7 în total comerț. Exporturile au atins un nivel de 500 milioane Euro, cu o crestere de 13,13% și o pondere de 2,39% din total export (locul 9), iar importurile au înregistrat un nivel de 900 milioane Euro, în scădere cu cca. 3%, cu o pondere de 3,76% din total import (locul 6). România înregistrează încă deficit comercial în valoare de 376 milioane Euro, locul 4 in top deficit cu cca. 17% din total deficit al României.

În clasamentul investitorilor, Austria se plasează pe poziția secundă cu cele 5,3 miliarde Euro, cca. 15% din total si aproximativ 6800 companii cu capital austriac, ceea ce reprezintă cca. 3,5% din număr total de companii cu capital străin.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *