Ministerul Finanțelor Publice a fost astăzi gazda pentru 60 de studenți străini și români, viitori economiști 60 de studenți din peste 20 de țări membre ale Uniunii Europene, dar și din America de Nord, America de Sud și Australia au vizitat astăzi sediul Ministerului Finanțelor Publice și au stat de vorbă cu secretarul de stat Attila Gyorgy și alți specialiști din cadrul ministerului pe tema „Rolul Ministerului Finanțelor Publice în contextul afacerilor europene”.

 

     Vizita face parte din programul  Bucharest Summer University, organizat de Academia de Studii Economice București. Studenții au luat parte la prezentarea făcută de membrii MFP prin care a fost detaliat modul în care România se coordonează cu UE în ceea ce priveşte politicile europene şi rolul Ministerului Finanţelor Publice în contextul afacerilor europene.
    Astfel, au fost reliefate aspecte legate de acordurile României cu UE şi Fondul Monetar Internațional, s-au menţionat câţiva indicatori  macroeconomici privind economia României şi cum se situează aceasta comparativ cu media UE (creştere economică, PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare etc.), precum şi diferite elemente care ţin de coordonarea economică la nivel european. 
    De asemenea, participanţilor Bucharest Summer University li s-au prezentat cele două programe prin care se coordonează politicile fiscal-bugetare în UE, respectiv Programul de Stabilitate,  în cazul statelor membre ale zonei euro şi Programul de Convergenţă, pentru statele din afara eurozonei.Pe de altă parte au fost expuse şi elemente care ţin de Semestrul european, accentuându-se componenta recomandărilor de ţară.
    Alte două subiecte care au fost tratate s-au referit la Cadrul financiar multianual 2014-2020, precum şi măsurile care s-au luat la nivelul UE în ceea ce priveşte reducerea evaziunii fiscale. În cazul acestui din urmă subiect s-au enumerat măsuri în direcţia impozitării economiei digitale în UE, dar s-a făcut referire şi la noul Cod vamal al UE şi la serviciile financiare în UE.

    Bucharest Summer University este un program academic internațional organizat de Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice București. Acest program se desfășoară între 10 și 24 august și are ca teme de interes probleme economice globale, driverii de creștere economică în țările emergente și promovează în rândul participanților săi valorile academice comune. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *