În ultimii 25 de ani, pneumologia românească a continuat să se dezvolte neîncetat, astfel încât, în prezent, în cadrul Societății Române de Pneumologie, există 7 secțiuni (tabacologie, pneumologie pediatrică, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoză, somnologie, cancer bronhopulmonar), precum și 3 grupuri de lucru (hipertensiune pulmonară, sarcoidoză, mucoviscidoză). Toate aceste secțiuni organizează întâlniri regulate și un congres național la fiecare doi ani. Evenimentul de astăzi a reprezentat o scurtă retrospectivă a acestora și totodată un semnal de alarmă!

 ‘85% dintre pacienții ce ajung la medic suferă de BPOC, astm sau alte afecțiuni pulmonare. Este foarte important ca pacienții să învețe să mergă la controalele periodice, la medicii de familie, să își protejeze sănătatea. Încercăm să educăm atât pacienții cât și medicii. Pneumologia românească este permanent implicată în dezvoltarea disciplinei, prin educație medicală continua!—a declarat prof. Dr. Florin Mihălțan, Președintele SRP. ‘

Astfel, conform declarațiilor d-lui Profesor Florin Mihălțan, anul acesta s-a finalizat ‘Proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007—2013’, intitulat ‘Calitate în serviciile medicale de pneumologie prin formare profesională continuă și flexibilitate organizațională’. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea gradului de adaptabilitate și de competență în activitate pentru grupul țintă (personal și manageri din domeniul sănătății) prin identificarea și promovarea unor modele manageriale eficiente în contextul descentralizării și prin sporirea capacității de înțelegere și operare cu noile tehnologii utilizate în domeniul pneumologiei.

* Un alt proiect, pe care merită să îl amintim, a avut loc în iulie 2013, și este vorba despre Prima Conferință Națională de Cancer Pulmonar.

‘Cancerul pulmonar este o neoplazie care domină tabloul actual al malignităților în întreaga lume; este situat pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate, oriunde pe glob, este o problemă majoră de sănătate publică’—a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan.

Incidența cancerului bronhopulmonar este în creștere rapidă în ultimii 30 de ani, în paralel cu fumatul. Se estimează că, în prezent, în majoritatea țărilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar datorat fumatului este de 90% la bărbați si de 80% la femei; în cazul țărilor în curs de dezvoltare, procentele sunt considerabil mai mici. În țara noastră, datele statistice arată o creștere considerabilă a fumatului în rândul femeilor în ultimii ani. Riscul dezvoltării cancerului bronhopulmonar crește cu numărul de țigarete fumate zilnic.

* În septembrie 2013 a avut loc Workshop-ul Național de Medicina Somnului, workshop ce a continuat periplul în tainele somnologiei prin comunicări, demonstrații practice și cazuri clinice legate de tulburările respiratorii în timpul somnului, metode diagnostice, consecințele acestora asupra organismului, precum și posibilitățile terapeutice prin CPAP și ventilație non invazivă.

* În perioada 13-15 iunie 2013, la Sibiu s-a desfășurat a V-a Conferință Națională de Somnologie. Aceasta a adunat 370 de medici pneumologi și de alte specialități (cu 50% mai mult față de Conferința organizată in 2011), precum și lectori de seamă: 61 de membri ai Societății Române de Pneumologie, profesori, conferențiari, neurologi, pediatri, chirurgi, dar și invitați străini: 9 profesori de renume de la prestigioase universități din Belgia, Spania, Germania, Elveția, Danemarca, Suedia, Portugalia.

Știindu-se că adormitul la volan reprezintă una dintre cauzele importante ale accidentelor,

în august 2013, SRP a susținut Campania Wake up Bus — Trezește-te Europa — Nu adormi la volan. SRP a dezvoltat așadar un program pentru apneea în somn și riscul pe care aceasta îl reprezintă în cazul șoferilor, dovedindu-se o disciplină activă și implicată în societate.

Pe 4-5 oct se desfașoară la București Prima Conferință Națională de Medicină Respiratorie Personalizată, un eveniment unic, în cadrul căruia vor fi abordate, într-o manieră complet inovativă, principalele patologii respiratorii: astmul bronșic, BPOC, bronsiectaziile, tuberculoza, fibrozele pulmonare idiopatice, pneumoniile, tabagismul, cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare rare. În cadrul aceluiași eveniment, prof. dr. Florin Mihălțan va prezenta și datele epidemilogice naționale privind prevalența BPOC — ‘Studiul de Prelevanță BPOC în România’. Pornind de la ideea că numărul real al persoanelor afectate de boli respiratorii cronice a fost aproximat până acum, deoarece nu a existat niciun studiu care să cuprindă cifre reprezentative la nivel național, noua lucrare prezintă, pentru prima dată în Romania, informații complete despre una dintre primele 3 boli care afectează mortal populația globului. România avea nevoie de o astfel de cercetare, cu atât mai mult cu cât se estimează că BPOC va deveni a treia cauză de deces la nivel global, până în anul 2020. Studiul constituie primul demers structurat la nivel național de evaluare a prevalenței BPOC în România, care a utilizat și spirometria. Populația țintă a fost reprezentată de adulții de peste 40 de ani.

Dintre aceștia, declarativ, 33% fumau, 30% prezentau dispnee de efort, 19% acuzau dispnee nocturnă, 18% aveau wheezing, 17% aveau tuse cu expectorație, minimum trei luni pe an, minimum 2 ani consecutiv, 15% acuzau sufocare, 10% făceau un tratament pentru probleme respiratorii și 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii. În total, 51% din populația de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind la risc de BPOC.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *