Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ediţia 2014, se desfăşoară în perioada 7-12 iulie, în garnizoana Tîrgu-Mureş, şi este organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" şi al Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

 La deschiderea oficială a periodei de instruire au participat colonelul Constantin Moraru, şeful Direcţiei informare şi relaţii publice, şi colonelul Mircea-Dan Şuta, comandantul brigăzii din Tîrgu-Mureş.

Cei 17 reprezentanţi ai mass-media care participă la curs vor dobândi, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoştinţe pe teme privitoare la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, riscurile şi regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională şi o prezentare a modului de acordare a primului ajutor.

În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliştii vor participa la diverse antrenamente – dezvoltarea abilităţilor fizice specifice, instrucţie alpină, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, cunoaşterea hărţilor, a busolei, a GPS-ului şi lucrul practic cu acestea. De asemenea, li se vor prezenta şedinţe de trageri demonstrative cu armamentul specific forţelor pentru operaţii speciale şi exerciţii demonstrative de paraşutare.

Totodată, cursanţilor le vor fi prezentate tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea militarilor brigăzii, modul de acţiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecţie CBRN, trecerea prin porţiuni de teren incendiate, precum şi modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.

Cursul, aflat la cea de-a 11-a ediţie, a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 178 de jurnalişti.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *