La deschiderea oficială vor participa membri ai Guvernului şi ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, şefii de misiuni diplomatice ai României, consuli generali, directorii institutelor culturale româneşti, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic şi de afaceri, mass-media.

Deschiderea oficială a Reuniunii diplomației va avea loc miercuri, 27 august, de la ora 17.00, în prezența Primului-ministru al României, Victor Ponta, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, gazda evenimentului fiind ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean.

La ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, vor fi prezenți: Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova și Maia Panjikidze, ministrul de externe al Georgiei.

În cele trei zile ale reuniunii, cei prezenți vor discuta despre rolul și poziționarea diplomației române în contextul evoluțiilor recente de pe agenda regională și internațională. Reprezentanții diplomației române vor aborda subiecte precum: situaţia de securitate din regiune, parcursul european al statelor din Parteneriatul estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina), problematica dezvoltării regionale, economice şi energetice, evoluții în cadrul Uniunii Europene.

”Anul acesta vom avea o prezență internațională de excepție: Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, alături de omologii mei din Rep. Moldova și Georgia, ţări membre ale Parteneriatului Estic, pentru care România se află în prima linie a susţinătorilor parcursului lor european. Prezenţa alături de noi la RADR a miniştrilor afacerilor externe ai acestor ţări arată deopotrivă importanţa pe care România o acordă acestei regiuni şi o recunoaştere a sprijinului constant şi concret pe care l-am acordat acestor state, finalizat cu succesul de etapă al semnării Acordurilor de asociere şi liber schimb.

De asemenea, Reuniunea Diplomaţiei Române este un prilej de a-i aduce laolaltă pe toți reprezentanții corpului diplomatic român, pentru a dezbate teme și dosare importante de actualitate în relațiile internaționale, teme ce implică o dimensiune de politică externă, dar și o dimensiune de securitate națională și internațională.

Reuniunea înseamnă şi o analiză aprofundată a activității noastre, o evaluare a resurselor materiale şi umane de care dispune diplomaţia română, ținând cont de transformările de pe scena internațională, care au loc cu o fluiditate şi într-un ritm tot mai alert, atât la nivel regional, cât şi global”, a declarat ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean.

Informații suplimentare:

La eveniment are acces numai presa acreditată în prealabil. Programul de presă poate suferi modificări, care vor fi comunicate în timp util.

Accesul presei acreditate la sesiunile publice ale Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române va fi permis pe bază de ecuson. Acesta se poate ridica în intervalul orar 16.00-17.00, miercuri, 27 august, de la biroul de acreditare (hotel Marriott, parter).

Pentru ridicarea ecusonului este necesară prezentarea legitimaţiei de presă şi a unui act de identitate. Rugăm reprezentanţii mass-media care vor acoperi şi sesiunile din 28 august să aibă asupra lor ecusonul de acces.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *