Luni, 19 mai, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin-Avram Iacoban, vor semna Protocolul de colaborare privind derularea Programului naţional „Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar".

Protocolul se va semna în cadrul ceremoniei de deschidere a Campionatului Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade", care se desfăşoară, începând cu ora 09.00, la Sala Polivalentă din Bucureşti. În cadrul competiţiei participă echipe mixte, formate din elevi de gimnaziu şi de liceu, faza pe judeţul Ilfov şi pe sectoarele municipiului Bucureşti. Invitaţi de onoare ai evenimentului sunt Elisabeta Polihroniade, Cristian Cosmin, secretar de stat pe activităţi de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului și Kirsan Ilyumzhinov, preşedintele Federaţiei Mondiale de Şah (FIDE).

Protocolul dintre MEN şi FRS vizează implementarea disciplinei opţionale „Eduaţie prin şah" şi formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală. Beneficiarii sunt elevii şi cadrele didactice din 500 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Documentul precizează că MEN va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin Casele corpului didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională. La rândul ei, FRS va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi 500 de truse necesare desfășurării activităţii în cadrul disciplinei opţionale „Educaţie prin şah”. Fiecare trusă va conţine: 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de șah, o tablă portabilă de demonstrație, două manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu. O Comisie Mixtă de Monitorizare va urmări implementarea protocolului, a cărui valabilitate este de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă alţi doi.

Protocolul semnat de MEN este un alt pas în promovarea șahului ca disciplină opţională de educaţie şi formare, deopotrivă pentru elevi şi cadre didactice. În 2014, la sfârșitul lunii martie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat programa disciplinei opţionale „Educaţie prin şah", care respectă prevederile Legii Educației Naţionale nr. 1/2011 și corespunde exigenţelor învăţământului actual. În programele şcolare de educaţie fizică pentru clasele V-XII, revizuite în anul 2009, şahul a devenit disciplină sportivă alternativă, care poate fi predată în cadrul orelor de educaţie fizică prevăzute în trunchiul comun. În perioada 2006-2008, prin programul MEN de finanţare a unităţilor de învăţământ, în vederea dotării acestora cu materiale, aparate şi instalaţii sportive, s-au achiziţionat, în majoritatea unităţilor de învăţământ, inclusiv cele din mediul rural, cutii şi piese de şah. În învăţământul românesc, şahul a intrat în lista disciplinelor/activităţilor opţionale pentru toate formele de învăţământ, la aria curriculară Educaţie fizică şi Sport, din anul 2001.

 

În cadrul concursurilor şcolare organizate de către MEN, şahul se regăseşte atât în competiţiile organizate în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar (clasele I-XII), cât şi în competiţiile organizate în cadrul Campionatelor Naţionale Şcolare pentru C.S.S./L.P.S. În ce privește concursurile şcolare organizate de către MEN în parteneriat cu terţi, anual se desfăşoară Concursul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade", în parteneriat cu Federația Română de Şah şi clubul de şah care poartă numele marii maestre internaţionale.

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *