Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit miercuri, 9 iulie, la sediul M.Ap.N., cu viitorul însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean R. Thompson şi cu Duane Butcher, cel care a deţinut până în prezent această funcţie.

 Fiind o vizită de prezentare, ministrul Duşa a urat bun venit oficialului american şi a afirmat excelenta cooperare bilaterală în domeniul apărării, pe baza Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi SUA, pe componenta sa militară.

În acest context, ministrul apărării naţionale a adresat mulţumiri pentru contribuţia adusă de Duane Butcher la dezvoltarea proiectelor de cooperare bilaterală şi a exprimat speranţa că trendul ascendent al relaţiilor bilaterale va continua şi pe parcursul mandatului actualului însărcinat cu afaceri, Dean R. Thompson.

"Aveţi în România un aliat şi un partener serios, pe care SUA şi Alianţa Nord Atlantică se pot baza întotdeauna", a transmis ministrul Duşa celor doi oficiali americani.

Un alt subiect pe care ministrul Mircea Duşa l-a abordat a fost crearea capabilităţilor de înzestrare a Forţelor Aeriene cu avioane multirol, proiect care se va desfăşura şi cu sprijinul Statelor Unite ale Americii, "cooperarea pe acest domeniu fiind una excelentă", a conchis ministrul român.

"Când vorbim de avioane multirol care sunt în înzestrarea NATO, aceste avioane vor fi unele moderne, performante, pentru a executa misiunile pe care le are de îndeplinit aviaţia de vânătoare", a mai declarat Mircea Duşa.

Subiecte de actualitate precum situaţia din regiune, respectiv priorităţile de pe agenda Alianţei Nord-Atlantice în perspectiva Summit-ului NATO, din septembrie a.c., din Ţara Galilor au figurat pe agenda întâlnirii.

În ceea ce priveşte Summit-ul NATO din luna septembrie, ministrul român a subliniat faptul că acesta va reconfirma obiectivele Alianţiei, dar şi necesitatea unor alocări bugetare mai consistente din partea aliaţilor europeni .

Ministrul Mircea Duşa a adus în discuţie şi stadiul lucrărilor de construcţie la amplasamentul sistemului anti-rachetă de la Deveselu, informând că proiectul se încadrează calendarului stabilit.

Cele două părţi au apreciat cooperarea foarte bună de la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, care este esenţială în derularea tranzitului forţelor şi mijloacelor SUA şi Aliate înspre şi dinspre Afganistan.

Oficialii americani au apreciat relaţia partenerială puternică între cele două armate, eforturile de participare în operaţii militare, precum şi dezvoltarea proiectului scutului anti-rachetă de la Deveselu, esenţial în cadrul parteneriatului strategic bilateral, dar şi în cadrul securităţii întregii regiuni.

Ministrul apărării naţionale a reafirmat angajamentul Armatei României de a fi prezentă în Afganistan, alături de aliaţi, şi după anul 2014, în cadrul misiunii "Resolute Support".

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *