Attila KORODI: Am convenit, de principiu, ca România și Canada să identifice modalități prin care pot schimba informații pe tema procedurilor de evaluare a impactului de mediu, în cazul proiectelor miniere de mare capacitate.

 Prezent la Summit-ul Națiunilor Unite privind schimbările climatice (New York, Climate Summit), ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice și vicepreședinte al UNEA, Attila KORODI, a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii săi din Portugalia, Slovacia, Isarel, Canada și Germania.

În cadrul întâlnirii cu Jorge Moreira da Silva, ministrul Mediului și Energiei din Portugalia, discuția s-a axat pe necesitatea întăririi dialogului între țările Europei Centrale și de Est, reunite actualmente sub formatul Visegrad 4+ și țările EU-15, cu scopul de a identifica elementele comune care trebuie clarificate în perspectiva agreerii la nivel UE a Cadrului 2030 Energie și Climă.

Cadrul 2030 Energie și Climă a fost dezbătut și în timpul întâlnirii bilaterale cu Peter Žiga, ministrul Mediului din Slovacia, țară care deține actualmente președinția rotativă a Grupului Visegrad. Atât Attila Korodi cât și omologul său slovac au subliniat nevoia continuării cooperării țărilor din grupul Visegrad 4+ în acest format, admițând că dialogul din interiorul grupului a consolidat poziția statelor care-l formează și în interiorul Uniunii Europene. Întâlnirea bilaterală româno-slovacă a abordat și subiecte din sectoarele managementului deșeurilor și calității aerului, precum și aspecte referitoare la alocările diferențiate ale fondurilor din bugetul UE, sub noul cadru financiar 2014 – 2020.

Tot în aceeași zi a desfășurării Summit-ului privind schimbările climatice, ministrul Attila KORODI s-a întâlnit și cu ministrul mediului din Israel, Amir Peretz, cei doi oficiali vorbind despre recentul acord de cooperare semnat între guvernele celor două state și, în acest context, despre oportunitatea de a dezvolta acest acord în sectorul protecției mediului. Ministrul Attila Korodi a propus ca, în următoarele luni, România și Israel să demareze schimbul de experiență la nivel de experți, exprimându-și interesul privind transferul de expertiză, inclusiv prin cooperare în domeniul universitar.

Cât privește întâlnirea bilaterală româno-canadiană, discuțiile din cadrul acesteia s-au axat pe subiectul procedurilor de evaluare a impactului de mediu a proiectelor din minerit practicate de cele două state. În acest context, cei doi miniștri au convenit, de principiu, să dezvolte un sistem care să permită schimbul de informații între cele două țări. Informațiile se referă atât la procedurile de evaluare a impactului de mediu al mineritului de mare capacitate, cât și la principalele companii și la practicile și procedurile utilizate de acestea în activitatea de minerit.

Cu această ocazie, ministrul canadian Leona Aglukkaq a admis că, în acest domeniu, Canada derulează proceduri complexe de evaluare, exprimându-și deschiderea pentru un schimb bilateral de experiență la nivelul agențiilor de mediu, care să vizeze procedurile și etapele în evaluarea proiectelor din domeniu.

Tot cu ocazia Summit-ului privind schimbările climatice desfășurat la New York, ministrul Attila Korodi s-a întâlnit și cu ministrul federal al Mediului și Securității Nucleare din Germania, Barbara Hendricks. Cu această ocazie, partea română a adus în discuție contextul favorabil generat de acordul bilateral dintre cele două țări, semnat la Luxemburg, în timp ce partea germană și-a exprimat intenția de a continua cooperarea și de a o extinde pe noi subiecte de interes. Astfel, oficialul german a propus ca, în viitorul apropiat, cele două state să dezvolte un parteneriat în domeniul eficienței energetice, printr-un proiect pe care Germania să-l implementeze într-un oraș din România.

Cei doi oficiali au făcut referiri și la formatul extins Visegrad 4+, ministrul Attila KORODI salutând participarea activă a Germaniei în cadrul unei runde de discuții din acest grup.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *