Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, dl. Maricel Popa, a participat în data de 25 septembrie 2014 la reuniunea Consiliului Competitivitate, secţiunea Piaţă Internă şi Industrie, care a avut loc la Bruxelles.

 Reuniunea, la care au participat reprezentanții ministerelor economiei din statele membre, a fost coordonată de dna. Federica Guidi, ministrul italian al economiei. 

Comisia Europeană (COM) a fost reprezentată de dl. Ferdinando Nelli Feroci, comisar pentru industrie şi antreprenoriat. 
 
În cadrul reuniunii, au fost adoptate concluziile Consiliului privind integrarea competitivităţii europene. Totodată, participanții au avut un schimb de opinii cu privire la revizuirea Strategiei Europa 2020 şi la integrarea competitivităţii europene. 
 
Cu referire la revizuirea Strategiei Europa 2020, oficialul român a apreciat că procesul de revizuire a Strategiei Europa 2020 reprezintă un demers care trebuie abordat în cadrul Semestrului european şi la nivel naţional de către statele membre pentru a fi mai bine orientate politicile europene şi naţionale către priorităţile strategiei. Pentru atingerea obiectivelor Europa 2020, un accent deosebit ar trebui pus, în continuare, pe finanţarea corespunzătoare a proiectelor de interes comun în domeniul energiei, promovarea politicilor active de ocupare a forţei de muncă, asigurarea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor şi reducerea şomajului în rândul tinerilor. 
 
În privința competitivității industriei, dl. Maricel Popa a precizat că, pentru crearea şi menţinerea unei baze industriale puternice, în conformitate cu recomandările Consiliului European din martie 2014, este esenţială integrarea aspectelor privind competitivitatea industriei în toate politicile relevante ale Uniunii Europene cu impact asupra competitivităţii şi în obiectivele Strategiei Europa 2020. 
 
Totodată, şi-a manifestat susţinerea pentru ţinta de 20% a ponderii industriei în PIB până în anul 2020 propusă de COM, întrucât aceasta ar fundamenta deciziile politice cu privire la reindustrializare. A informat, de asemenea, că România dorește să recupereze decalajul tehnologic faţă de alte state membre dezvoltate ale Uniunii şi acorda atenție măsurilor pentru întărirea capacității de inovare şi transfer tehnologic, pentru modernizarea bazei industriale şi stimularea investițiilor străine.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *