Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 25 mai 2014, convorbiri cu omologul norvegian, Børge Brende, în cadrul vizitei de lucru pe care acesta o efectuează la Bucureşti.

 Cei doi miniştri au apreciat stadiul excelent al relaţiei bilaterale şi au exprimat interesul pentru continuarea dezvoltării cooperării bilaterale, precum și a celei la nivel regional și internaţional, în conformitate cu statutul României şi al Regatului Norvegiei de Aliaţi NATO şi parteneri în cadrul Spaţiului Economic European.

Din perspectiva relaţiei bilaterale, ministrul Titus Corlăţean a subliniat interesul pentru aprofundarea dialogului politic şi pentru dezvoltarea cooperării economice, prin fructificarea potenţialului existent. În acest context, ministrul Titus Corlăţean a prezentat oportunităţile oferite de creşterea economică a României pentru realizarea de noi investiţii norvegiene. Astfel, ministrul a precizat că, la acest moment valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la peste 740 milioane de euro, în creștere cu peste 40% față de anul precedent.

Ministrul norvegian al afacerilor externe a menționat, la rândul său, că granturile Spațiului Economic  European (SEE) și cele norvegiene, care se ridică la aproximativ 306 milioane de euro pe durata întregului ciclu de cooperare până în 2016 (din care Norvegia acoperă 97%, restul fiind acoperite de Islanda și Liechtenstein), au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale, România fiind unul dintre cei mai importanți beneficiari ai acestor fonduri.

În cadrul convorbirilor, şefii celor două diplomaţii au avut un schimb de opinii cu privire la vecinătatea estică a României, cu accent pe situația din Ucraina și Republica Moldova.

În context, șeful diplomației române a ținut să menționeze importanța alegerilor prezidențiale care au loc astăzi în Ucraina. În acest sens, ministrul Corlățean a declarat că  în urma acestui scrutin “dorim să vedem rezultate clare, democratice, legitime, care să îi permită Ucrainei continuarea drumului european”.

La rândul său, ministru norvegian a afirmat că speră într-un un rezultat  pozitiv al alegerilor din Ucraina. Șeful diplomației norvegiene a insistat asupra importanței participării a cât mai multor alegători ucraineni la vot, „cărora să li se permită să facă acest lucru”.

Acesta a accentuat importanța ca Ucraina să aibă un președinte legitim, cu un mandat clar din partea poporului, care să procedeze la finalizarea semnării Acordului de Asociere cu UE şi să demareze reformele necesare și lupta împotriva corupției.

Ministrul Titus Corlăţean şi omologul său norvegian, Børge Brende au reiterat sprijinul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a acestei ţări, precum şi susţinerea pentru o soluţie politică în interiorul țării.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat că, pentru România, criza din Ucraina reprezintă, la ora actuală, cel mai serios motiv de preocupare legat de stabilitatea şi securitatea regională. Totodată a asigurat că România va continua să contribuie activ la conturarea reacţiei pe termen lung a NATO faţă de situaţia de securitate din regiune. În context, ministrul norvegian al afacerilor externe a exprimat aprecierea referitor la excelenta cooperare dintre cele două state din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, dialogul dintre cei doi miniștri a pus în evidenţă interesul ambelor state pentru susţinerea obiectivelor privind parcursul european al Republicii Moldova. 

Cei doi miniştri au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la subiecte de interes de pe agenda internaţională, precum Balcanii de Vest, următorul Summit NATO, care va avea loc în Marea Britanie (Ţara Galilor), la 4-5 septembrie 2014, evoluţiile din Siria şi procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Șefii celor două diplomații au salutat aniversarea, în acest an, a 50 de ani de la ridicarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Norvegiei la nivel de ambasadă.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *