Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a senatorului american Robert Corker, liderul grupului republican din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 25 mai 2014, o întrevedere cu senatorul american Robert Corker, liderul grupului republican din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA, care efectuează o vizită în Europa Centrală şi de Est. Agenda discuţiilor a inclus Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, situaţia de securitate din imediata vecinătate a României, Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu accent asupra relaţiei transatlantice şi politicii de extindere a Alianţei.

Ministrul Titus Corlăţean a transmis aprecieri faţă de vizita senatorului Robert Corker şi interesul manifestat la nivelul Congresului şi al Administraţiei SUA faţă de situaţia de securitate imprevizibilă din regiune. A evocat vizitele reprezentanţilor SUA la Bucureşti, care au prilejuit reafirmarea, fără echivoc, a angajamentului solid al SUA pentru securitatea colectivă şi a României precum şi importanţa Parteneriatului Strategic. Discuţiile au reliefat preocuparea comună faţă de evoluţiile regionale, fiind trecute în revistă modalităţile de a răspunde eficient, printr-o cooperare intensificată în plan bilateral şi în cadrul NATO, precum şi printr-o coordonare sporită, unitară şi fermă la nivel SUA-UE. Ministrul român a exprimat aprecierea faţă de măsurile politico-militare adoptate pentru asigurarea apărării colective şi securităţii României şi a solicitat sprijinul activ al Congresului pentru creşterea şi consolidarea prezenţei americane şi NATO în România.

În perspectiva viitorului summit NATO, dialogul a evidenţiat importanţa pe care România şi SUA o acordă întăririi relaţiei transatlantice, cu accent pe angajamentul SUA de a contribui substanţial la securitatea europeană, în paralel cu asumarea de către Aliaţii europeni a sarcinilor care le revin, inclusiv sporirea bugetelor apărării. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat aşteptările României ca deciziile summitului să reflecte progrese în materializarea politicii NATO a uşilor deschise pentru candidaţii cel mai bine pregătiţi. În ceea ce priveşte dimensiunea economică a relaţiei transatlantice, a fost reafirmată susţinerea pentru încheierea unui Parteneriat Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP).

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat interesul pentru includerea, cât mai rapidă, a României în programul Visa Waiver (VWP), luând în considerare statutul României de partener strategic şi aliat de încredere al SUA, progresele înregistrate şi importanţa pe care autorităţile şi opinia publică românească o acordă realizării acestui deziderat. Senatorul Robert Corker a exprimat sprijinul pentru îndeplinirea acestui obiectiv, evocând rolul său activ în adoptarea în Senatul SUA a legislaţiei privind reforma imigraţiei care include şi reforma VWP.

Cu referire la agenda regională, cei doi interlocutori au analizat riscurile la adresa stabilităţii şi securităţii regionale generate de acţiunea ilegală a Federaţiei Ruse de anexare a peninsulei Crimeea, parte integrantă a Ucrainei suverane şi independente. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa procesului electoral din Ucraina în perspectiva realizării unei construcţii democratice sustenabile, precum şi pentru stabilitatea ţării, fiind reiterată susţinerea fermă pentru parcursul său european.

 

Şeful diplomaţiei române a insistat, în mod special, asupra provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova şi a subliniat demersurile susţinute ale României pentru accelerarea parcursului său european. Ministrul Titus Corlăţean şi senatorul Robert Corker au abordat potenţiale modalităţi de sprijinire a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, inclusiv printr-o sinergie sporită cu SUA, în cadrul unor proiecte bilaterale în domenii de interes comun. Ministrul român a informat cu privire la demersurile României în sprijinul consolidării securităţii energetice a Republicii Moldova, evidenţiind în acest sens importanţa gazoductului Iaşi-Ungheni. A salutat vizita recentă în Republica Moldova a senatorului Robert Corker, un semnal politic de solidaritate binevenit, şi a evidenţiat necesitatea consolidării măsurilor de sprijin din partea SUA, inclusiv la nivelul Congresului, pentru autorităţile de la Chişinău.

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *