Programul RO04 „Reducerea substanțelor periculoase”.

 Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice lansează 2 cereri de propuneri de proiecte, cu un buget total de peste 8,3 milioane de Euro

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Operator de Program, lansează vineri, 05 septembrie 2014, două cereri de propuneri de proiecte în cadrul Programului RO04 „Reducerea substanțelor periculoase”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014, respectiv Cerere de propuneri de proiecte 1: „Instrumente suport pentru luarea deciziilor” cu un buget total disponibil de 7.145.770 Euro și Cerere de propuneri de proiecte 2: „Campanii de formare și conștientizare” cu un buget total disponibil de 1.188.372 Euro.

 

Implementarea acestui program urmărește prevenirea efectelor negative ale substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra sănătății umane și mediului prin consolidarea capacității entităților publice responsabile de implementarea și aplicarea legislației și strategiilor europene privind substanțele chimice și deșeurile periculoase și prin îmbunătățirea monitorizării substanțelor periculoase în mediu.

Perioada de depunere a proiectelor, pentru cele 2 cereri de propuneri de proiecte se va încheia în data de 5 noiembrie 2014, ora 17:00, implementarea lor urmând să se deruleze, de la data semnării contractului de finanțare până în data de 30 aprilie 2016.

Solicitanţii eligibili în cadrul Programului RO04 „Reducerea substanțelor periculoase” sunt autorități și instituții publice.

CERERE DE PROPUNERI DE PROIECTE NR. 1: „INSTRUMENTE SUPORT PENTRU LUAREA DECIZIILOR” beneficiază de un buget total disponibil de 7.145.770 Euro. Valoarea minimă a grantului solicitat pentru un proiect este 1.000.000 Euro, iar valoarea maximă este 1.500.000 Euro, solicitanți eligibili fiind numai autoritățile și instituțiile publice.

Procentul maxim de finanțare nerambursabilă per proiect este de 100%.

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt prevăzute măsuri și priorități pentru dezvoltarea de instrumente în sprijinul procesului decizional, cum ar fi, printre altele: registre, baze de date, sisteme de schimb de informații, proceduri, ghiduri, scenarii de expunere pentru mediu și sănătatea umană, metodologii de estimare a riscurilor asociate cu substanțele periculoase pentru sănătate și mediu, studii etc. pentru întărirea capacității autorităților publice responsabile cu implementarea și supravegherea aplicării strategiilor și legislației UE referitoare la substanțele chimice și deșeurilor periculoase. Solicitanții sunt invitați să prezinte propuneri de proiecte în conformitate cu cele de mai sus.

 

CERERE PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 2: „CAMPANII DE FORMARE ȘI CONȘTIENTIZARE”,are un buget total disponibil de 1.188.372 Euro. Valoarea minimă a grantului solicitat este 250.000 Euro, iar valoarea maximă este 500.000 Euro, solicitanți eligibili fiind numai autoritățile și instituțiile publice. Procentul maxim de finanțare nerambursabilă per proiect este de 100%.

Proiectele depuse în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte vor trebui să urmărească dezvoltarea de programe de studii, rapoarte de implementare, programe de formare, campanii de conștientizare, etc. pentru consolidarea capacității autorităților publice responsabile de implementarea și aplicarea strategiilor și legislației UE privind substanțele chimice și deșeurile periculoase.

 

Informaţii suplimentare:

Spaţiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994, ca o zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană (CE) şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reuneşte Statele Membre ale Uniunii Europene şi 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), într-o piaţă internă bazată pe libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor.

La data de 28 iulie 2010, a fost semnat Acordul între Uniunea Europeană şi Statele Donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 cu privire la asistenţa nerambursabilă acordată de acesta în perioada 2009-2014.

Prin acest mecanism, România urmează să beneficieze de o asistenţă financiară totală de 190,75 milioane Euro.

Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014 îşi propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor de cooperare între Statele Donatoare şi statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *