În cadrul întâlnirii, a fost abordată problematica dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale economice şi comerciale, România constituind o poartă de intrare către UE pentru Africa de Sud. Africa de Sud rămâne unul dintre principalii parteneri comerciali ai României pe continentul african.

 A fost relevat potenţialul deosebit de cooperare ce poate fi valorificat, atât prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi echilibrarea acestora, cât şi prin majorarea investiţiilor sud-africane în economia romanească.

În acest sens, s-a convenit organizarea unor misiuni economice reciproce, forumuri ale oamenilor de afaceri, precum şi participări la manifestări commercial-expoziţionale în ambele ţări. În acest sens, ministrului sud-african al economiei îi va fi adresată invitaţia de a vizita România în perioada următoare, împreună cu o delegaţie reprezentativă de oameni de afaceri.

Domeniile de interes identificate în cadrul discuţiilor de astăzi au fost: echipamente electrice si energetice, piese si subansamble auto, produse chimice şi farmaceutice, agricultura, minerit, software şi echipamente IT, turism.

Partenerii de dialog au convenit, în acest context, că deschiderea unei linii aeriene directe între cele două ţări ar reprezenta un sprijin real pentru mediile de afaceri în intensificarea raporturilor bilaterale.

 Informaţii de background

La 31.12.2013, volumul total al schimburilor comerciale româno-sud africane a ajuns la 220,65 milioane dolari, din care 177,85 exporturi româneşti şi 42,80 milioane dolari importuri din Africa de Sud.

În primele patru luni ale anului 2014, schimburile comerciale româno-sud africane au totalizat 99,43 milioane dolari (creştere cu 50,1% faţă de perioada similară a anului 2013), din care exporturile româneşti au fost de 90,59 milioane dolari (creştere de 84,1%) iar importurile din Africa de Sud au fost de 8,84 milioane dolari.

Prezenţa investiţiilor sud-africane în România (cca. 900 mil. Euro) este importantă şi multisectorială, aspect de natură a facilita şi dezvolta comerţul bilateral. Investitori majori sud-africani în România activează în imobiliare, media şi IT, bere, baterii auto. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *