“Mobilitatea lucrătorilor este expresia liberei circulaţii” – susţine ministrul Rovana Plumb, la Milano

 “Mobilitatea lucrătorilor este expresia unui principiu fundamental, acela al liberei circulaţii. Prin urmare, considerăm că orice limitare a acestuia ar fi un pas înapoi în construcţia europeană.”Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, în cadrul reuniunii informale EPSCO, de la Milano. Evenimentul este organizat de preşedinţia italiană a UE şi reuneşteminiştrii ocupării şi afacerilor sociale din statele membre UE.

Astăzi, ministrul Rovana Plumb a participat la primul dintre cele două ateliere de lucru simultane, care a avut ca temă mobilitatea muncii ca factor de stabilizare şi integrare a pieţei europene a muncii. Cu această ocazie, oficialul român a apreciat contribuţia pozitivă a mobilităţii lucrătorilor asupra piețelor muncii din Europa şi necesitatea consolidării rețelei EURES, în scopul dezvoltării serviciilor de asistență prin care să se încurajeze recrutările în interiorul UE.

“Colaborarea între serviciile publice de ocupare din cadrul reţelei europene EURES, realizarea schimbului de informaţii între statele membre cu privire la deficitul şi la surplusul de forţă de muncă contribuie în mod substanțial la ocuparea, în spațiul economic european, a lucrătorilor aflați în căutarea unui loc de muncă şi asigură, totodată, egalitatea de tratament şi protecţia acestora împotriva oricăror forme de discriminare sau abuz din partea angajatorilor.” – a explicat ministrul român al Muncii.

“Un alt instrument util va fi şi Platforma pentru prevenirea și descurajarea muncii nedeclarate. O acţiune la nivelul UE, pentru a promova cooperarea între autorităţile naţionale şi a facilita schimbul de bune practice ar putea reprezenta un sprijin considerabil, care ar întări eforturile autorităţilor de a preveni, urmări şi sancţiona munca nedeclarată.”, a adăugat domnia sa.

Ministrul Plumb a evidenţiat, totodată,faptul că mobilitatea lucrătorilor este un proces dinamic, care trebuie să asigure, în mod echilibrat, întâlnirea dintre cerere și oferta de forţă de muncă. “Statele membre trebuie să permită formularea unor opţiuni personale de carieră, fără discriminare, lăsând principiile economice să dirijeze fluxurile mobilităţii înspre ţările sau sectoarele cu deficit de forţă de muncă. Trebuie, aşadar, puse în balanţă toate implicaţiile acestui fenomen, atât pentru statele gazdă ale lucrătorilor mobili, cât şi pentru cele de origine. ”

Tot astăzi, în cadrul ultimei sesiuni plenare miniştrii europeni prezenţi la eveniment au dezbătut importanţa economiei sociale la nivelul UE. S-a urmărit, astfel, obţinerea unei imagini clare asupra fenomenului, a caracteristicilor şi aspectelor critice, dar şi asupra potenţialului economiei sociale de a crea locuri de muncă şi de a susţine bunăstarea.

Ministrul Rovana Plumb a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu doamna Esther McVey, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Muncă şi Pensii din Marea Britanie, a doua de la începutul vizitei sale de lucru în Italia.

Reuniunea EPSCO de la Milano a debutat ieri cu o întâlnire comună între miniştrii europeni ai ocupării şi afacerilor sociale, la care au participat, pentru prima dată, şi miniştrii Mediului. Întâlnirea a avut ca scop lansarea unor discuţii cu privire la interconexiunile dintre creşterea ecologică (green growth) şi ocuparea forţei de muncă.Pentru un dialog interactiv pe această temă, preşedinţia italiană a UE a organizat şio masă rotundă, la care a fost prezent şi oficialul MMFPSPV.

Tot ieri, ministrul Plumb a participat la o sesiune plenară pe marginea obiectivului UE 2020 privind combaterea sărăciei, ale cărei concluzii vor contribui la noua propunere de strategie ce va fi adoptată în 2015 şi a avut o întrevedere bilaterală cu domnul Giuliano Poletti, omologul său din Italia. În cadrul acesteia, cei doi oficiali europeni au discutat despre proiectul „Garanţii pentru tineri!”, apărarea intereselor lucrătorilor români în Italia şi despre dezvoltarea colaborării bilaterale româno-italiene în actualul context european.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *