Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2007-2013 (CMPOR) a aprobat astăzi ca sumele rămase disponibile la nivelul regiunilor să fie utilizate pentru finanțarea unor noi proiecte. Sumele disponibile provin din economii rezultate din implementarea proiectelor deja finalizate (valoare efectivă de implementare mai mică decât valoarea estimată inițial), din creanțe bugetare și din rezilierea unor contracte de finanțare.

 Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a precizat: „Se are în vedere contractarea proiectelor care pot fi identificate și implementate până la 31 decembrie 2015, în cadrul axelor prioritare de la nivelul tuturor regiunilor. Aceasta ar putea avea ca rezultat ajustarea alocărilor regionale. Cadrul legal existent permite statelor membre această flexibilitate în utilizarea resurselor alocate, în așa fel încât, fără a fi necesară aprobarea Comisiei Europene, cel mult 10 procente din fonduri să le putem realoca altor axe prioritare din cadrul POR, cu condiția respectării sumei maxime din FEDR aprobate prin decizia Comisiei Europene”.

Decizia are ca scop atingerea unui grad maxim de absorbție a resurselor financiare ale Programului Operaţional Regional 2007 – 2013.

Tot astăzi, CMPOR a aprobat Raportul Anual de Implementare al programului pe anul 2013, au fost prezentate rezultatele actuale ale pogramului și au fost luate alte măsuri pentru eficientizarea POR.

„Anul 2013 a fost unul caracterizat de o intensificare a procesului de finalizare fizică și financiară a proiectelor din POR. Am ajuns la un grad de absorbție, la sfârșitul lunii mai 2014, de peste 52%, iar cu cererile de plată care sunt în lucru putem ajunge la 54%. Trebuie, însă, să ne uităm cu atenție la celelalte categorii de întârzieri la nivelul proiectelor. De aceea, vreau să se pună accent foarte mult pe o modalitate prin care și Autoritatea de Management, dar și personalul de la Agențiile de Dezvoltare Regională să meargă, în perioada imediat următoare, direct pe teren, la fiecare beneficiar cu întârzieri, să vadă care sunt cauzele și cum putem să îi sprijinim. Am cerut și colegilor din minister, nu are rost să stăm în birouri în această perioadă. Trebuie să intervenim cu orice măsură legală, sau dacă e nevoie să modificăm vreo procedură, pentru ca ținta noastră de absorbție de 100% la finalul lui 2015 să fie atinsă.”, a declarat Liviu Dragnea.

Koen Delanghe, manager de program în cadrul DG Regio al Comisiei Europene, a apreciat că programul a înregistrat rezultate foarte bune și foarte clare în ultimii ani: „Aș vrea să vă felicit pentru aceste rezultate, am văzut rezultate tangibile care au contribuit la dezvoltarea regională a României. Totuși, trebuie să fim atenți în continuare, mai avem încă jumătate din fonduri de cheltuit. De aceea, trebuie să facem un apel foarte puternic către toți cei implicați în implementarea proiectelor, mai ales cei care au întârzieri, să facă toate eforturile pentru a le vedea finalizate. Sunt mulțumit de faptul că ați făcut un apel către toate părțile implicate să meargă pe teren, să vadă care sunt cauzele întârzierii la proiectele cu probleme, ca să poată fi remediate.”

* * *

Programul Operațional Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și are un buget total de 4,84 de miliarde de euro, din care 3,96 de miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, diferența fiind contribuția națională (de la bugetul de stat și bugetele locale). Până în prezent, în cadrul POR au fost încheiate contracte de finanţare pentru 3.815 proiecte, în valoare de 4,26 de miliarde de euro, reprezentând 106,1% faţă de alocarea POR, dintre care peste 1.100 ]n perioada mai 2012-mai 2014. Dintre acestea, 2.312 de proiecte POR sunt deja finalizate.

Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (CMPOR) este structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2007-2013. El are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *