Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 8 octombrie 2014, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului (9 octombrie) - ceremonia comemorativă de la Memorialul Holocaustului din Bucureşti şi sesiunea specială organizată de Camera Deputaţilor a Parlamentului României.

 La evenimente au participat şi membrii unei delegaţii a International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), aflaţi în vizită în ţara noastră în perioada 8-9 octombrie 2014. Delegaţia este compusă din Preşedintele în Exerciţiu al IHRA, Sir Andrew Burns şi Secretarul Executiv al IHRA, Dr. Kathryn Meyer. Scopul vizitei este acela de a promova obiectivele şi activitatea IHRA, dar şi de a susţine eforturile statului-gazdă de comemorare a Holocaustului la nivel naţional.

Cu ocazia depunerii coroanei de flori la Memorialul Holocaustului din Bucureşti, ministrul afacerilor externe a subliniat semnificaţia deosebită a zilei de 9 octombrie în plan naţional şi a reafirmat angajamentul României în materie de comemorare a Holocaustului, educaţie şi combatere a oricăror forme de antisemitism şi intoleranţă. În acest sens, ministrul Corlăţean a declarat că “Necesitatea comemorării şi a învăţării din lecţiile aspre ale trecutului au determinat România să stabilească prin lege data de 9 octombrie ca Zi a Holocaustului. Astfel, ţara noastră comemorează, începând din 2004, Ziua Holocaustului, un moment important al memoriei istorice a poporului român şi un bun prilej pentru a ne aminti de impactul devastator al intoleranţei şi antisemitismului asupra întregii omeniri.Inaugurarea, la 8 octombrie 2009, în Bucureşti, a Memorialului Victimelor Holocaustului reprezintă un pas foarte important pentru recunoaşterea tragediei, a responsabilităţii vinovaţilor şi a respectului faţă de memoria victimelor”.

În ultimii ani, România a realizat o serie de paşi importanţi pentru sprijinirea studierii Holocaustului, astfel încât generaţiile tinere să descopere adevărul despre această pagină dramatică de istorie. Aş dori să subliniez că legislaţia română are prevederi foarte clare ce condamnă negarea Holocaustului şi incitarea la anti-semitism. Suntem hotărâţi să luptăm împotriva oricărei tentative de negare a Holocaustului, precum şi împotriva oricărei încercări de incitare la anti-semitism”, a adăugat ministrul afacerilor externe în intervenţia sa.

Ulterior, ca parte a manifestărilor organizate cu acelaşi prilej, ministrul Titus Corlăţean a participat la o sesiune specială organizată de Camera Deputaţilor a Parlamentului României. În intervenţia susţinută, Titus Corlăţean a apreciat că organizarea anuală a evenimentelor de comemorare contribuie la păstrarea vie a tragediei Holocaustului.Mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului au un rol extrem de important în lupta împotriva intoleranţei, discriminării şi excluderii de orice fel. Moştenirea lăsată nouă de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii. Este de datoria noastră să nu uităm nicicând durerea lor”, a afirmat ministrul român al afacerilor externe. În acest context, ministrul Titus Corlăţean şi-a manifestat preocuparea faţă de reapariția, în anumite părţi ale societăţii europene, a manifestărilor cu caracter rasist, antisemit, sau xenofob, menţionând importanţa reluării iniţiativelor la nivel înalt menite a pune bazele unei cooperări continentale cu scopul eradicării acestui fenomen inadmisibil.

Printre acţiunile care au consacrat poziţia hotărâtă a României în ceea ce priveşte Holocaustul, Titus Corlăţean a menţionat înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, a Centrului de Studii Ebraice de la Iaşi, lansarea Raportului Comisiei Wiesel. Acesta a remarcat în mod special cooperarea cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi deosebit de bogata activitate a acestei organizaţii în sprijinul comunităţii evreieşti din România, precum şi activitatea fructuoasă a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, dar şi a celorlalte organizaţii evreieşti active în ţara noastră.

Vreau să îmi exprim întregul respect şi sprijin pentru toţi cei care contribuie la menţinerea vie a amintirii unor evenimente tragice în memoria colectivă a umanităţii ca principală modalitate de a preveni repetarea unor astfel de crime. O civilizaţie a păcii nu se poate ridica decât pe o condamnare clară a violenţei, a discriminării şi a urii rasiale.”, a declarat ministrul Titus Corlăţean la finalul intervenţiei sale.

 

Informaţii suplimentare:

International Holocaust and Remembrance Alliance(IHRA), fostă ITF (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research) este o organizaţie inter-guvernamentală, creată în 1998, la iniţiativa premierului suedez de la acea dată.

Obiectivul principal al IHRA este de a încuraja activităţi legate de promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului în statele membre, dar şi în alte ţări interesate, precum şi de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora.

În vederea realizării obiectivului său, componenţa delegaţiilor naţionale cuprinde, pe lângă reprezentanţii guvernelor naţionale, experţi în domeniile menţionate, ceea ce permite ca expertiza în domeniul Holocaustului să fie pusă la dispoziţia factorului politic decizional.

În prezent, organizaţia numără 31 state membre. România a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al ITF la data de 16 decembrie 2004. Din 2004 şi până în prezent, România a dovedit o implicare constantă în activitatea IHRA, prin reprezentarea atât în reuniunile plenare actuale, cât şi în cele tematice, dar şi prin implicarea în activităţile curente ale Grupurilor de Lucru.

În luna octombrie 2013, România şi-a anunţat intenţia de a prelua preşedinţia International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) în anul 2016.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *